Varkenshouderij

Achtergrond 6 reacties

Bodem in varkensmarkt of zware kluif op komst?

De paniek is weg, concludeerde varkensvakbond ISN eind vorige week. Vion probeerde een bodem in de markt te leggen door zijn varkensprijs minder te verlagen dan verwacht: slechts € 0,03 per kilo inclusief btw. En internetbeurs Teleporc die herstart en op de eerste veiling € 0,02 plust. Daarbij daalt de Duitse varkensprijs niet verder, maar noteert deze week onveranderd op € 1,89 per kilo. Het zijn hoopvolle tekens in een roerige varkensmarkt.

Varkenshandelaren putten hoop uit de verwachting dat het aanbod van slachtvarkens de komende 4 weken wat zal dalen en uit de stevige vraag van Duitse slachterijen. Er gaan deze week veel Nederlandse varkens de grens over om in Duitsland geslacht te worden. Dat geeft hier lucht op de varkensmarkt, die toch voller is dan in Duitsland. Maar daarbij heeft het ook een psychologisch effect. Het doorbreken van de prijsval in de Duitse markt neemt de angst weg dat de varkensprijs in vrije val zit.

Niet iedereen gerust

Toch is niet iedereen er gerust op. Zowel een Nederlandse als een Duitse slachterij wijzen op het stokken van de afzet naar verschillende landen. In Italië missen verwerkers handjes aan de band door ziekteverzuim, maar ook de afzet naar Engeland en Kroatië verloopt steeds moeizamer. En Griekenland neemt minder vlees af omdat toeristen weg blijven. Op die slachterijen is geen positieve stemming, maar zijn juist grote zorgen te bespeuren over het verwachte verloop in de komende weken. Voor Vion Duitsland reden om slechts een prijs af te geven tot het weekend. Vrijdag wordt de hoogte van de varkensprijs voor begin volgende week bekendgemaakt.

Nederlandse prijzen in mineur

De Nederlandse markt gaat deze week omlaag, maar mate van daling verschilt. Compaxo daalt net als Vion met slechts 3 cent. Pali doet er deze week 4 cent af en komt daarmee op dezelfde prijs als Compaxo: € 1,71 er kilo. Van Rooi Meat, dat vorige week nog een cent minder hard zakte dan andere slachterijen, verlaagt deze week juist harder. Van Rooi komt met een daling van € 0,05 op € 1,70 per kilo. Daarmee is de prijsstijging door het krappe aanbod in februari en maart al weer bijna vergeven. De huidige notering van Van Rooi is € 0,03 hoger dan het niveau waar het na de prijsval rond de feestdagen op kwam (€ 1,67 per kilo).

Hoe de markt zich verder ontwikkelt, zal de komende dagen moeten blijken. Er is dus een duidelijke tweedeling in de verwachtingen: zet het herstel door en komt er misschien wel een prijsverhoging, waar varkensvakbond ISN op zinspeelt of komt de zware kluif nog en zorgt stagnerende afzet voor verdere prijsdruk. In de huidige onzekere markt kan het allebei.

Prognose: stabiel tot dalend.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Laatste reacties

 • M. Taken

  Alleen maar alles slecht praten. Ik word er niet goed van. Waarom wordt er niet een aanduiding gemaakt dat eindelijk rusland voor minimaal 4 weken de grenzen open heeft gedaan omdat ze geen aanvoer vanuit china krijgen. Waarom staat nergens dat er speciale grensovergangen zijn gecreeerd tussen dld en polenvoor voedsel en ziekenhuis apparatuur.
  Echt het is een wereld geworden waar alleen maar verdeeltheid zaaien mensen nog triggert de ander bij de trot te grijpen.

 • grolschzetor

  Handel verdient machtig geld door deze verdeeldheid. Hun verdienmodel is verdeeldheid. Dus wellicht moeten we maar afscheid er van nemen en fdf-varkensmodel maken... btw zijn gewoon weer dikke toeslagen!

 • Jacco Keuper

  @M. Taken: Het doel van dit bericht is niet om tweespalt te zaaien. De markt is op dit moment roerig en volop in beweging. Stromen lopen anders dan normaal en soms is er op de ene plek grote behoefte en op de andere plek is over. Boerderij volgt die ontwikkelingen en schrijft erover. Toen eind vorige en begin deze week de signalen over einde aan paniek en herstel kwamen zijn die beschreven (zie artikelen over Beursprijs van vrijdag en Vion maandag j.l.). Die positieve punten staan aan het begin van dit artikel ook genoemd. Er was geen streven tot volledigheid daarbij, dus dank dat je er in je reactie nog een paar aan toe voegt.
  Dat andere geluid... dat er slachterijen zijn die zich echt zorgen maken klonk gisteren voor het eerst door. Dat had ik weg kunnen laten en een uitsluitend positief bericht typen, omdat dat is wat jij als boer graag zou horen. Maar dan had ik het mijns inziens niet goed gedaan. Ik vond het signaal opvallend. Het verklaart ook de verschillen in de daling van noteringen. Maar het geeft bovenal het meest volledige en waarheidsgetrouwe beeld van de markt op dit moment door dat signaal ook te benoemen.

 • tobbert

  Lees dan ook even het bericht op Boerenbusiness dat China de eerste 2 maanden 150 % meer varkensvlees heeft geimporteerd dan vorig jaar. Geloof nooit het verhaal van een slachterij, want dan had er al lang geen meer bestaan.

 • M. Taken

  Jacco, het is altijd goed beide kanten te belichten, maar vandaag wordt ik gebeld of ik varkens naar voren kan schuiven, ze hebben er te weinig deze week en willen al graag varkens naar voren halen omdat ze met pasen donderdag en vrijdag niet slachten ( Oost duitsland ). Wat is nu waar, ik weet het niet?

 • Jacco Keuper

  Wat duidelijk is, is dat er verschillende inzichten zijn en de markt complex is op dit moment. Het signaal dat je nu afgeeft over de vraag -ik vermoed in Duitsland- is ook waardevol. Dus dank voor het reageren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.