Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Verkoper bepaalt prijs van vrije biggen

Biggen zijn en blijven gevraagd. Het aanbod is beperkt en de verkoper bepaalt de prijs.

Bij koppels die worden aangeboden op de vrije markt, is dat ook daadwerkelijk aan de orde, dat de verkoper de prijs bepaalt. Exporteurs merken dat er hoge prijzen gevraagd worden, vaak met de toevoeging ‘graag of niet’.

Toch merken handelaren dat biggen ook niet tegen elke prijs worden verkocht. De prijzen op de vrije markt zitten wel zo’n beetje tegen het plafond.

Kopers uit Spanje, Polen en Italië zijn het meest bereid de portemonnee te trekken. Maar ook zij beginnen bij het huidige niveau op de rem te trappen. De prijs ligt net als vorige week zo rond € 90 per big.

Vaste afspraken

Binnen vaste afspraken liggen de prijzen lager, maar de biggennoteringen zitten er volgens handelaren momenteel strak in. Deze week steeg de BestPigletPrice met € 2 naar € 67,50. Inclusief toeslagen zit de opbrengst dan al niet ver meer onder de € 100 per big, die wel eens als magische grens wordt genoemd.

Vion verhoogt zijn biggenprijs deze week met € 3 naar € 78,50 per big. Dat is exclusief btw € 72,02.

Duitse biggenprijzen

De Duitse biggenprijzen gaan ook verder omhoog. De VereinigungsFerkelpreis stijgt € 1,50 naar € 75 per big en de NordWest-notering staat op € 73,50 per big.

Als vleesvarkensprijzen aantrekken

Ook de komende weken blijft het aanbod beperkt. Zeker als de vleesvarkensprijzen verder aantrekken, zullen de biggennoteringen wekelijks blijven stijgen zolang AVP weg blijft.

Prognose: prijsstijging.

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij Marktprijzen.

Laatste reacties

 • RIEN65

  De markt schreeuwt om biggen. Maar de noteringen blijven achter en te laag.
  Het lijkt wel of mesters beschermd moeten worden.

 • VOFRasing-Hendriks

  fokkers mogen volgens mij niet klagen 45 euro winst per big,mesters hebben nog geen 10 euro en hebben de dieren twee keer zo lang in de stal

 • yep

  @vofrasing: ik dacht dat 114 + 28 + 42 = 184 dagen toch echt langer is dan een mestronde. Dus als dat de maatstaf is voor het verdienmodel....
  Ik denk dat vraag en aanbod nog steeds de prijs bepaald en niet de lengte van de periode....

 • KFB

  Rien, ik heb niet het idee dat de mester zich beschermd voelt.. ik lees dat slachterijen/vleesverwerkers huiverig zijn voor te grote voorraden mbt AVP maar de mester moet maar opleggen voor deze prijzen en hopen dat het goed komt...

Of registreer je om te kunnen reageren.