Varkenshouderij

Achtergrond

Tweespalt Duitse varkensmarkt groeit

Er is flinke tweespalt op de Duitse varkensmarkt.

Met onzekerheid door stokkende afzet naar China en AVP net over de grens als motivatie, keerden de grote Duitse slachterijen zich vorige week vierkant tegen verhoging van de varkensprijs. De kleinere Duitse slachterijen blijven echter gewoon kopen, ook tegen hogere prijzen. Dat kwam tot uiting op internetbeurs Teleporc, die vorige week desondanks 3 cent vooruitgang wist te boeken. Op de dinsdagveiling deze week stijgt de gemiddelde veilingprijs opnieuw met een cent en komt daarmee op € 1,92 per kilo. Het hoogste bod eindigde zelfs op € 1,95 per kilo.

Voorsprong op Vereinigungspreis

De voorsprong op de Vereinigungspreis is daarmee € 0,07 en op de slachterijnoteringen zelfs een dubbeltje per kilo. Dat biedt ruimte voor prijsverhoging. De VEZG zal die waarschijnlijk wel nemen, maar of de grote slachterijen dat ook doen of dat ze opnieuw hun poot stijf houden zal woensdagmiddag 5 februari blijken.

Varkens achterhouden

Bij navraag blijven de grote slachterijen ook nu hameren op de stokkende afzet naar China en het feit dat het aantal slachtingen nu lager ligt omdat Duitse boeren in afwachting op betere prijzen varkens achterhouden. Die varkens zijn er wel en blijven boven de markt hangen, aldus een van de grote slachterijen die daarmee wil aangeven dat boeren een prijsverhoging willen afdwingen, maar zij deze onder de huidige omstandigheden niet willen geven.

Pas op de plaats

Op de Nederlandse markt maken zowel de DCA Beursprijs 2.0 als de varkensprijs van Vion een pas op de plaats. Naar verwachting zullen ook de andere Nederlandse varkensprijzen deze week onveranderd uitkomen.

Prognose: stabiel tot licht stijgend

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.