Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Scans en apps helpen varkenshouder bij monitoring

Het aanbod apparatuur en apps om de varkenshouder te ondersteunen in de monitoring van zijn dieren neemt toe. Een overzicht van wat er op de markt is.

De afgelopen jaren zijn diverse systemen en apps ontwikkeld om meer inzicht te krijgen in stalklimaat, groei en diergezondheid. De prijzen van dergelijke systemen lopen ver uiteen. Eenvoudige apps zijn gratis te verkrijgen in appstores, maar de bedragen voor camera- of geluidssystemen lopen uiteen van een paar honderd tot een paar duizend euro.

Camera’s voor gewichtsbepaling

Gewichtsbepaling van vleesvarkens op het oog is niet makkelijk. Het plaatsen van een weegschaal in een afdeling biedt al enig inzicht in de groei van een koppel. Om het werkgemak te vergroten, zijn diverse leveranciers van stalbenodigdheden aan het ontwikkelen geslagen en introduceerden camerasystemen. Met behulp van een camera boven een hok of via een mobiele camera geven deze systemen een inschatting van het gewicht op basis van de lichaamscontouren van een varken.

Lees verder onder de foto

De Healthy Climate Monitor kan voor minimaal 2 weken gehuurd worden en biedt een breed scala aan parameters die gemeten kunnen worden. Foto: Ulco Wesselink
De Healthy Climate Monitor kan voor minimaal 2 weken gehuurd worden en biedt een breed scala aan parameters die gemeten kunnen worden. Foto: Ulco Wesselink

Rust in de stal

Belangrijkste voordeel van dergelijke systemen is de rust in de stal, er hoeven geen varkens gemeten of naar een weegschaal gejaagd te worden. Op basis van gewichtsbepaling kan tijdens de mestperiode het voerschema worden aangepast, met als resultaat dat varkens eerder slachtrijp zijn.

Deze ontwikkelingen gaan niet zonder slag of stoot. De in 2016 door het Duitse bedrijf Meier-Brakenberg geïntroduceerde PiggyCheck is ruim drie jaar later nog steeds niet praktijkrijp. In 2020 hoopt het bedrijf de onnauwkeurigheden uit het systeem te hebben en het wel in de markt te kunnen zetten.

Lees verder onder de video

Automatiseringsbedrijf Fancom introduceerde in 2018 met de EyeGrow een gewichtsbepalingssysteem met een camera. Deze 3D-camera hangt permanent boven een hok en maakt continu beelden van de varkens, die de basis zijn voor gewichtsberekeningen. Het systeem is geschikt voor varkens vanaf 40 kilo en heeft een nauwkeurigheid van 97%.

Lees verder onder de video

Gezondheid en klimaat verbonden

Stalklimaat en diergezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij stalinrichters en stalautomatiseerders zijn afzonderlijke sensoren te koop om het CO2- en ammoniakgehalte in de lucht te meten. Beide veroorzaken luchtwegproblemen bij varkens. Naast de eenvoudige sensoren zijn er ook systemen beschikbaar die op meer fronten metingen verrichten.

Stalklimaat monitoren

De Healthy Climate Monitor, ontwikkeld door Iconize, biedt de mogelijkheid om een meetunit te huren om CO2, ammoniak, methaan, waterstofsulfide, geluid, luchtvochtigheid, luchtdruk en temperatuur te meten. De HD- en FLIR-camera in het apparaat maakt beelden waarmee het diergedrag geanalyseerd kan worden.

Sinds de introductie medio 2019 hebben twintig dierenartsen en varkenshouders de meetunit gehuurd. De huurperiode is minimaal twee weken, de huurprijs is € 340 voor de basisset. Deze analyseert beeld en meet CO2, ammoniak, luchtvochtigheid en temperatuur en levert een live rapport en downloadbare dataset.

Hoestmonitor

Met de hoestmonitor van het Belgische Soundtalks lopen momenteel verschillende pilots. Het bedrijf verwacht komend jaar de meetapparatuur in de markt te zetten. De hoestmonitor is een meetunit met een microfoon per afdeling, gekoppeld aan een centraal kastje dat de gegevens naar een cloud stuurt waar de geluiden uit de stal worden geanalyseerd. De monitor geeft aan of en hoeveel er gehoest wordt.

De unit in de stal is uitgevoerd met ledlampen die realtime de situatie tonen: groen licht als er niets aan de hand is, geel als waarschuwing en rood als er te veel gehoest wordt. Daarnaast verstuurt de unit een bericht om de varkenshouder te waarschuwen. De hoestmonitor wordt door Fancom verkocht. De geschatte kosten liggen nu op € 450 per toestel en € 150 voor de licentie.

Lees verder onder de video

Een andere manier van het meten van dierwelzijn en diergezondheid is de warmtebeeldcamera. Dit kan onder andere door een aan de mobiele telefoon te koppelen Flir-camera te combineren met de app van het Spaanse Degree2act. Op deze manier is bijvoorbeeld de warmte in het biggennest te meten, ook is de camera bruikbaar om luchtstromen in de stal in beeld te brengen. Met de camera zijn zieke dieren op te sporen, en ook verhoogde lichaamstemperatuur is door de camera te meten.

Een warmtebeeldcamera heeft standaard een kalibratie van 2 graden ten opzichte van de objecttemperatuur, maar is volgens leverancier SensorBV in te stellen op een temperatuurverschil van enkele tienden. Een FlirOne-opzetcamera is verkrijgbaar vanaf € 399. De Degree2Act-app kost € 5 per maand.

Meer (gratis) apps en hulpmiddelen

Cough Index Calculator. De app meet het hoesten van varkens in een bepaalde periode en maakt daarvan een hoestindex. Na inschakeling meet de app gedurende 3 minuten het hoesten in de afdeling en berekent vervolgens een hoestindex. Blijft deze onder de 2,5 dan is er meestal niets aan de hand en kleurt de uitslag op het scherm groen. Boven de 2,5 speelt er vaak wel wat en kleurt de uitslag rood. Aan de hand van de uitslag kan de varkenshouder met zijn dierenarts overleggen of de oorzaak van het hoesten onderzocht moet worden. De app is verkrijgbaar via varkens.nu, App Store en Play Store.
Varkens app. Boehringer Ingelheim ontwikkelde deze app met daarin het Zakboek Varkens, informatie over varkensgezondheid, nieuws en prijzen. Beschikbaar voor Android en Apple.
BCS SowDition. App waarmee varkenshouders de body conditiescore van zeugen kunnen bepalen en beoordelen. Dit gaat door met de camera de conditie van de zeug in beeld te brengen en vervolgens met een aantal vinger- of handdrukken op rug en achterhand de spekdikte te bepalen. Zeugen worden geclassificeerd op een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 een schrale zeug en 5 een zeug met overgewicht is. De app is verkrijgbaar via App Store en Play Store.
Combat en Combat ASF. Een vragenlijst die inzicht geeft in de infectierisico’s op een varkensbedrijf. Combat is gericht op PRRS en COMBAT ASF is speciaal voor Afrikaanse varkenspest. De ASF is minder uitgebreid en vooral gericht op externe biosecurity om insleep van het virus op het bedrijf te beperken. De vragen gaan over locatie, externe biosecurity, interne biosecurity en management. Na invullen van de vragenlijst wordt automatisch een rapport aangemaakt waarmee de varkenshouder eventuele aanpassingen in het bedrijf kan doen. De app is verkrijgbaar via varkens.nu, App Store en Play Store.

Eén reactie

  • martien.export1

    En natuurlijk de Pigscale. Inmiddels zeer veel gebruikt 👍🐽

    Mart Smolders

Of registreer je om te kunnen reageren.