Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Beursprijs trekt zich op aan Duitse markt

De Duitse markt trekt de kar. Door de behaalde en verwachte prijsstijging daar, moet de Nederlandse markt wel reageren. De DCA Beursprijs 2.0 stijgt naar € 1,76.

De tweespalt die vorige week de Duitse varkensmarkt kenmerkte, tekent zich nu op de Nederlandse markt af. Het aantal beschikbare slachtvarkens neemt af. Daarbij wordt er vanuit Duitsland aan de Nederlandse varkens getrokken omdat daar het aanbod zelfs al echt krap aan het worden is. Na 2 eerdere pogingen met een +1 een positief signaal af te geven, zetten handelaren in de noteringscommissie van de Beursprijs daarom opnieuw aan met een plus op de prijs.

De slachterijkant wil daar niet in mee. De vrieshuizen zitten vol omdat de export naar China nu al meer dan een week stil ligt. Op- en overslag kosten geld. Aan de andere kant is de verwachting dat de beperkingen in een groot deel van de provincies in China dinsdag worden versoepeld.

Het resulteert erin dat de DCA Beursprijs voor volgende week stijgt met € 0,03 naar € 1,76 per kilo geslacht gewicht. De prijs per kilo levend gaat van € 1,40 naar € 1,42.

Op de Duitse markt manifesteert het krappe aanbod zich. Slachterijen gaan actiever de markt op om hun haken vol te houden, zo merken ook Nederlandse handelaren. Maar dat kwam daarnaast ook heel duidelijk naar voren op internetbeurs Teleporc. Ondanks dat er voor de vrijdagveiling het hoge aantal van 14 partijen waren aangemeld – normaal zijn dat er 9 of 10-, gingen de koppels als warme broodjes over de toonbank. De eerste partij ging al direct van de hand voor het niveau van het hoogste bod van de dinsdagveiling: € 1,95 per kilo. Biedingen bleven tegen elkaar opvliegen. Twee partijen benaderden de magische € 2 door na 15 biedingen af te slaan op € 1,99 per kilo. Eén partij schoot er wel doorheen en eindigde op € 2,01.

Alle 2.070 varkens verdeeld over 14 aangeboden partijen werden vlot verkocht. Waar de gemiddelde veilingprijs de afgelopen 4 veilingen gestaag met € 0,01 of € 0,02 per keer vooruitgang boekte, schoot deze op de vrijdagveiling ineens met € 0,06 per kilo omhoog. De notering komt daarmee op gemiddeld € 1,98 per geslacht gewicht.

Alle ruimte voor prijsstijging

Daarmee loopt de voorsprong ten opzichte van de geldende Duitse varkensprijs op tot € 0,13 per kilo. Na de pas op de plaats van deze week biedt dat de VEZG volgende week alle ruimte om hoog in te zetten. Er wordt gesproken over een +5 tot +8. Met dat vooruitzicht en de stap van € 0,03 die de Duitse markt al heeft gemaakt, kan het niet anders of ook de Nederlandse noteringen moeten reageren.

Prognose: prijsstijging.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Laatste reacties

 • kloot

  de beurs had altijd plus 7 moeten doen

 • knorreke

  de beurs de beurs//
  de beurs word bepaald door mensen die belang hebben bij een lage beursprijs en een hoge biggenprijs...
  Structureel is de verhouding zoekk

 • KFB

  Slachterijen zijn met het oog op AVP bang om voorraden te moeten afwaarderen, mesterij ligt biggen op tegen recordprijzen??

Of registreer je om te kunnen reageren.