Varkenshouderij

Achtergrond

Warmte van varkens hergebruiken

Al tien jaar gebruikt Gert Custers de warmte van de varkens om de stallen opnieuw te verwarmen.

Deze duurzame maatregel draagt niet alleen bij in het kader van circulaire landbouw, maar is ook positief voor de portemonnee.

Bij het produceren van varkens komt er veel warmte vrij, in de meeste gevallen verdwijnt deze warmte door te ventileren naar buiten. “Het is zonde om deze warmte niet te hergebruiken”, aldus Gert Custers, die een ervaren gebruiker is van een warmtepomp in combinatie met warmteterugwinning van de luchtwasser. Op het zeugenbedrijf in Swolgen (L.) is de warmtepomp met een vermogen van 32 kW al bijna 10 jaar in gebruik. Een investering van destijds € 20.000 aan die Custers binnen drie jaar terugverdiend heeft.

Lees verder onder de foto.

Gert Custers (49) heeft in Swolgen (L.) een gesloten zeugenbedrijf met 500 zeugen. Hij werkt met een vierwekensysteem, waarbij de biggen- en vleesvarkensstallen op twee locaties zitten. Op beide locaties wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp en warmteterugwinning van de luchtwasser. Daardoor is geen gasaansluiting meer nodig. - Foto: Bert Jansen
Gert Custers (49) heeft in Swolgen (L.) een gesloten zeugenbedrijf met 500 zeugen. Hij werkt met een vierwekensysteem, waarbij de biggen- en vleesvarkensstallen op twee locaties zitten. Op beide locaties wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp en warmteterugwinning van de luchtwasser. Daardoor is geen gasaansluiting meer nodig. - Foto: Bert Jansen

Dat het ook een economisch rekensommetje is, ontkent de varkenshouder niet. Hij is tenslotte ook ondernemer. De gaskosten zijn voor het gehele bedrijf nul euro. Alleen privé wordt er nu nog een beetje gas verbruikt. De kosten van elektriciteitsgebruik zijn wel gestegen door het gebruik van de warmtepomp. In totaliteit zijn de energiekosten van het bedrijf echter gehalveerd sinds de ingebruikname van de warmteterugwinning in combinatie met de warmtepomp.

Geen vloerverwarming

Op het zeugenbedrijf is in de kraamstal geen vloerverwarming aanwezig. De biggennesten worden alleen met een warmtelamp verwarmd. Samen met goede isolatie, ondergrondse luchtaanvoer en biggenlampen is de omgevingstemperatuur in de kraamafdeling voor de zeugen op 24 graden Celsius te houden.

De warmtepomp wordt wel gebruikt voor de biggenstal. De lucht van de varkenstallen gaat door de luchtwasser en hierdoor warmt het water van de luchtwasser op tot 20 graden. Dit water gaat naar de warmtepomp, die het water verder opwarmt tot 45 graden. Hiermee kan de vloerverwarming van de biggenstallen tot 30 graden verwarmd worden. Samen met het luchtinlaatsysteem triple EEE, dat als een warmtewisselaar werkt, wordt de binnenkomende lucht tot 10 graden opgewarmd. Hiermee is de afdelingstemperatuur van de biggenstal op de gewenste 29 graden bij opleg te krijgen.

Vleesvarkensstal op tweede locatie

In 2014 heeft Custers op de tweede locatie in Horst (L.) een nieuwe vleesvarkensstal gebouwd met twee afdelingen. Beide afdelingen bieden ruimte voor 1.200 varkens en hebben een rondpompsysteem dat bij opleg extra opgewarmd kan worden door de warmtepomp. Een gasaansluiting was op deze locatie niet aanwezig en de positieve ervaringen met de warmtepomp op de thuislocatie gaf de doorslag voor de investering in opnieuw een warmtepomp.

Op jaarbasis is het bedrijf op de locatie in Horst met biggen en vleesvarkens energieneutraal, mede doordat hier zonnepanelen zijn geplaatst.

Of registreer je om te kunnen reageren.