Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

SmartGuard: slim systeem om doodliggers te voorkomen

Het Amerikaanse bedrijf SwineTech ontwikkelde een innovatief systeem om biggensterfte terug te dringen: SmartGuard. Topman Matthew Rooda hoopt op Europese introductie in 2020.

SmartGuard is een innovatief systeem om doodliggers in de kraamstal te voorkomen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie. Het systeem wordt mogelijk in 2020 in Europa geïntroduceerd. Dat laat Matthew Rooda, CEO van het Amerikaanse bedrijf SwineTech, weten.

Werking SmartGuard

SmartGuard werkt als volgt. Zeugen in het kraamhok staan via een kleine, draagbare monitor – die is bevestigd op hun zij – in contact met de slimme SmartGuard-unit. Met behulp van sensoren en microfoons wordt het geschreeuw van biggen in nood geïdentificeerd en gelokaliseerd. Aan de hand van het geluid van de big en eerder verzamelde gedragsgegevens herkent de SmartGuard de situatie.

De extra ‘oren en ogen’ in het kraamhok reduceren de biggensterfte door doodliggen in de eerste 3 dagen met gemiddeld 41%, stelt SwineTech. - Foto: SwineTech
De extra ‘oren en ogen’ in het kraamhok reduceren de biggensterfte door doodliggen in de eerste 3 dagen met gemiddeld 41%, stelt SwineTech. - Foto: SwineTech

De zeug die haar nakomeling dreigt dood te drukken, wordt vervolgens met een trilsignaal gestimuleerd om op te staan. Indien dit niet voldoende werkt, dan volgt een paar seconden later nog een elektrische stimulans.

Geen negatieve effecten

Uit onderzoek van de Kansas State University bleek dat zeugen door deze stimulans niet meer stress ervaren dan wanneer een kraamstalmedewerker de zeug op handmatige wijze aanmoedigt om op te staan. Op langere termijn hebben de (elektrische) signalen geen negatieve effecten op de zeug en haar nakomelingen, zo bleek uit onderzoek.

Meerdere prijzen

Op meerdere grote Amerikaanse bedrijven – met in totaal 35.000 zeugen – wordt momenteel met SmartGuard gewerkt. SwineTech ontving de afgelopen jaren meerdere prijzen voor het innovatieve product, dat volgens CEO Rooda “al meer dan 1 miljoen biggen tegen dooddrukken heeft beschermd.”

Kosten

De kosten van het innovatieve systeem bedragen ongeveer € 9 per toom, zo laat Rooda weten. SwineTech werkt met een abonnementsvorm van twee jaar. Na die periode is de varkenshouder eigenaar van de hardware. Draagbare pleisters vormen dan nog een vaste kostenpost.

Technische gegevens

De SmartGuard bestaat uit een unit (bevestigd tussen twee kraamhokken), die in verbinding staat met de draagbare apparaten op de flank van de zeugen. Deze draagbare monitors zijn met een pleister bevestigd aan de zeugen. Na de eerste kritische dagen kan de zeugenhouder ervoor kiezen de pleister te verwijderen en het draagbare apparaat te gebruiken voor het beschermen van een andere toom. Het systeem is ontwikkeld door Matthew Rooda, CEO van SwineTech. Rooda – opgegroeid op een varkensbedrijf in Iowa – wil met SmartGuard bewijzen dat biggensterfte met behulp van kunstmatige intelligentie op een duurzame manier kan worden teruggedrongen. De extra ‘oren en ogen’ in het kraamhok reduceren de biggensterfte door doodliggen in de eerste drie dagen met gemiddeld 41%, stelt SwineTech.

Eindoordeel

Plus

  • Minder biggensterfte en meer gespeende biggen
  • Voorkomt dierenleed en verhoogt rendement
  • Meer kraamzorg zonder extra arbeid

Min

  • SmartGuard is nog niet beschikbaar in Europa
  • Tweejarig abonnement kan als nadeel worden ervaren

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.