Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Markt bijproducten weer op gang

Tarwezetmeel is krap beschikbaar. De aanvoer in Nederland is gestagneerd door technische problemen.

Het is een ongelukkig moment, net na een periode met aanvoer die op een laag pitje stond vanwege de feestdagen.

Bovendien is de vraag naar tarwezetmeel groot. Op de prijzen heeft het voorlopig beperkt effect. Zodra alle fabrieken weer volop draaien, wordt duidelijk wat de marktverhouding is en welk effect het kan hebben. Overigens neemt ForFarmers met ingang van volgende week de levering van Corami over (was Duynie).

Biva, samengesteld product, is op basis van marktontwikkeling iets in prijs verhoogd, het kost nu € 2,95 per ton per procent droge stof. Veel vraag naar tarwegistconcentraat zorgt voor krappe beschikbaarheid, er is levertijd van zeker een week. De prijs is ongewijzigd.

Aardappelrestproducten

De prijs van de aardappelrestproducten is dit seizoen bijzonder lang gelijk gebleven. In april vorig jaar zette een eerste prijsstijging in, een ongewoon fenomeen. De reden: doordat de aardappeloogst van 2018 uitzonderlijk klein was, kon de aardappelverwerkende industrie niet over voldoende grondstof beschikken om voluit te blijven produceren. Ook na de overgang op aardappelen van de oogst 2019 hield het aanbod niet over.

€ 2,00 per ton per procent droge stof.

Na de recente prijsverlaging van medio december bij de meeste leveranciers werd het tarief weer vergelijkbaar met dat van vorig jaar december, maar dat was nog altijd zo’n 30 cent hoger dan na een ‘normale’ aardappeloogst. Het gemiddelde niveau is nu € 2,00 per ton per procent droge stof. Noliko (ForFarmers) is iets duurder, maar dat is een andere kwaliteit stoomschillen.

Prognose: tarwezetmeel duurder

Meer informatie over de prijzen van bijproducten vind je in Boerderij Marktprijzen

Aardappelproduct
Tarwegistconcentraten
Tarwezetmelen
Bijproduct zuivel
Overige bijproducten

Eén reactie

  • helderziende

    het barst van de aardappelen,dus ook moes!!,alle aardappel verwerkers zijn gruwelijk uitgebreid dus meer moes ed als 2-3 jaar geleden!!
    oeps,jack niet aangedacht zeker? een journalist moet de JUISTE VRAGEN stellen!

Of registreer je om te kunnen reageren.