Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Flink minder reis- en transporttijd met nieuwe stal

De familie Boekhorst heeft een nieuwe stal gebouwd op de thuislocatie. Bij het ontwerp is uitvoerig stilgestaan bij brandveiligheid.

De werkplanning van varkenshouder Daan Boekhorst ziet er sinds begin dit jaar overzichtelijker uit dan in 2019. Eind vorig jaar is een nieuwe stal in gebruik genomen voor 2.900 vleesvarkens en 1.600 biggen. Vooral de inrichting van de stal is grotendeels zelf uitgevoerd. De maatschap heeft voor de bouw zelfs een medewerker aangenomen, die overigens gewoon in dienst blijft. Beoogd opvolger en vennoot, Daan Boekhorst, verwacht circa 20 uur per week in de stallen mee te draaien. De rest van de tijd is hij vooral druk met organiseren, aansturen van het personeel en nog wat met zijn handel in gebruikte stalinrichting.

Lees verder onder de foto’s in dit artikel.

Daan Boekhorst (24) runt in maatschap met zijn ouders in varkensbedrijf in Horssen (Gld.) en doet daarnaast handel in gebruikte stalinrichting. - Foto's: Koos Groenewold
Daan Boekhorst (24) runt in maatschap met zijn ouders in varkensbedrijf in Horssen (Gld.) en doet daarnaast handel in gebruikte stalinrichting. - Foto's: Koos Groenewold

Bedrijfsgegevens

880 Topigs Norsvin 70-zeugen
6.000 vleesvarkensplaatsen
4.000 biggenplaatsen
33,5 gespeende biggen per zeug/jaar
9% uitval kraamstal
2,5% uitval gespeende biggen
6 fulltime arbeidskrachten
2 huurstallen

Tweedehands

Gebruikt materiaal is deels ook toegepast in de nieuwe stal. Er staan bijvoorbeeld tweedehands droogvoerbakken in de stal met daarop stickers met de tekst ‘Boekhorst varkens en handel’. Gebruikte hokinrichting in de nieuwe stal toepassen is geen doel op zich voor de jonge varkenshouder. “Ik kies alleen voor tweedehands inrichting als ik hetzelfde materiaal ook nieuw zou kopen”, stelt Daan Boekhorst. Hij gaat dus niet voor goedkoper als de goedkopere inrichting niet aan zijn wensen voldoet.

Een flink deel van de werkzaamheden is in eigen beheer uitgevoerd. Voor de bouw is speciaal een personeelslid aangenomen.
Een flink deel van de werkzaamheden is in eigen beheer uitgevoerd. Voor de bouw is speciaal een personeelslid aangenomen.

Gesloten bedrijf

Met de nieuwbouw is het bedrijf grotendeels gesloten. Af en toe wordt nog eens een koppel biggen verkocht. De varkenshouder gaat de varkens niet lichter afleveren om zodoende meer biggen zelf af te kunnen mesten. Met de oplevering van de stal eind 2019 heeft het bedrijf bijna 6.000 vleesvarkensplaatsen en 4.000 biggenplaatsen, op een totaal van 880 zeugen. Deze ruimte is hard nodig, temeer omdat de Topigs Norsvin 70-zeugen jaarlijks 33,5 biggen spenen. Groter bouwen was echter geen optie. Ten eerste zit het bouwblok op de thuislocatie vol. En door onder de 3.000 varkens te blijven, is geen MER-procedure nodig. Logistiek is het leven ineens een stuk eenvoudiger voor Boekhorst. Voorheen hield de maatschap op dertien locaties varkens, waarvan twee in eigendom. Sinds dit jaar zitten de varkens op de thuislocatie en in twee huurstallen.


 • De ledlampen hangen in waterdichte en ammoniakbestendige armaturen. Een keuze uit brandveiligheidperspectief.

  De ledlampen hangen in waterdichte en ammoniakbestendige armaturen. Een keuze uit brandveiligheidperspectief.

 • Voor de vloer is gekozen voor beton en composiet. In het plafond zijn houtwolcementplaten verwerkt en de panelen zijn van brandvertragend materiaal.

  Voor de vloer is gekozen voor beton en composiet. In het plafond zijn houtwolcementplaten verwerkt en de panelen zijn van brandvertragend materiaal.

Brandveilige stal

Bij de bouw van de 125 meter lange stal is nadrukkelijk stilgestaan bij het thema brandveiligheid. In de stal zitten twee technische ruimten waarin vrijwel alle schakelaars, regelkasten en andere brandgevoelige apparatuur zijn ondergebracht. “In de stal en centrale gang zitten geen schakelaars en maar een paar stopcontacten. Ook is er alleen netspanning in de stal, 220 volt”, stelt de varkenshouder.

In de centrale gang zitten geen schakelaars en slechts een paar contactdozen en stopcontacten. Soms is het gebruik van een haspel noodzaak.
In de centrale gang zitten geen schakelaars en slechts een paar contactdozen en stopcontacten. Soms is het gebruik van een haspel noodzaak.

Technische ruimte

In de ene technische ruimte zitten onder meer de regelkasten voor het stalklimaat, de voercomputer en alle lichtschakelaars. De andere technische ruimte zit tussen de beide luchtwassers. In deze ruimte is de regelapparatuur en voeding voor de luchtwassers ondergebracht. De verlichting schakelt in op tijd. Overdag komt ook licht binnen door de lichtstraat. Over de hele lengte van de stal zit glas. Als in een afdeling elektriciteit nodig is, wordt een haspel gebruikt. Dat is nu eenmaal de consequentie van de gemaakte keuze. Een stopcontact is bij gespeende biggen en vleesvarkens echter geen voorziening die dagelijks nodig is.


 • De technische ruimte met onder meer de regelkasten voor het stalklimaat, de voercomputer en alle lichtschakelaars.

  De technische ruimte met onder meer de regelkasten voor het stalklimaat, de voercomputer en alle lichtschakelaars.

 • Langs de volledige zijgevel van de stal zit glas. Overdag komt zodoende licht binnen.

  Langs de volledige zijgevel van de stal zit glas. Overdag komt zodoende licht binnen.

Brandveiligheid

De ledlampen hangen in waterdichte, ammoniakbestendige armaturen. Een extra maatregel om het brandrisico te minimaliseren.

Tot slot is bij de materiaalkeuze rekening gehouden met brandveiligheid. In het plafond zitten houtwolcementplaten. Voor de afdelingswanden is gebruik gemaakt van brandvertragende panelen. De bolle vloer is vanzelfsprekend van beton. Het rooster boven de mestopslag is van beton, boven het waterkanaal is gekozen voor composiet. De materiaalkeuze is voor een deel ook ingegeven om punten te scoren voor de maatlat duurzame veehouderij. De MDV-regeling is tevens de reden dat varkens op een vierkante meter per dier liggen. Voor biggen is 0,4 vierkante meter per dier het uitgangspunt.

Daan Boekhorst regelt het werk en heeft contact met leveranciers en afnemers. Hij is daarom geregeld aan de telefoon.
Daan Boekhorst regelt het werk en heeft contact met leveranciers en afnemers. Hij is daarom geregeld aan de telefoon.

Borgen en gelten

De maatschap exporteerde in 2019 veel biggen naar Spanje. In dat land is de afzet van beren geen punt. Nu de varkens in Nederland blijven, wordt weer gecastreerd. Wekelijks gaan 50 varkens naar de naburige slachterij van vleesverwerker Willems in Druten. De overige varkens gaan naar Compaxo in Zevenaar. Het geslacht gewicht van de varkens is gemiddeld 100 kilo. Boekhorst levert graag zwaar, dat vindt hij financieel het meest gunstig.

Bij het afleveren van de varkens is de jonge varkenshouder vrijwel altijd aanwezig. Daan Boekhorst: “Er gaat zelden een varken van het bedrijf dat ik niet heb gezien voordat het op de vrachtwagen zit.”

Voor een deel van de stalinrichting is gebruik gemaakt van tweedehands materiaal.
Voor een deel van de stalinrichting is gebruik gemaakt van tweedehands materiaal.

Zes arbeidskrachten

Inclusief zijn vader telt het bedrijf 6 arbeidskrachten. Veel werk wordt dus gedaan door het personeel. Daan Boekhorst heeft de dagelijkse leiding en stuurt het personeel aan. Door de varkens te bekijken bij afleveren, krijgt hij tevens een indruk van hoe het draait op het bedrijf en vooral van de kwaliteit van de dieren. De varkens en opbrengstprijs moeten goed zijn na deze grote investering. Inclusief varkensrechten is zo’n € 550 per vleesvarkensplaats geïnvesteerd. Uitgangspunt daarbij is een vierkante meter per dier.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Ziet er goed uit.Goed te zien dat er nog jonge boeren zijn die het aan durven en er tegen aan gaan.

 • ptheunis501

  Dit is een prachtige mooie diervriendelijke varkens stal, veel succes met deze investering en dat er nog maar veel gezonde en blije varkens afgeleverd mogen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.