Varkenshouderij

Achtergrond

Beursprijs van dikke min naar plus

De DCA Beursprijs 2.0 voor vleesvarkens plust licht. De notering gaat van € 1,71 naar € 1,72 per kilo geslacht gewicht.

Waar de noteringscommissie van de DCA Beursprijs vorige week nog wat had in te halen en een dikke -9 op het bord zette, is de situatie deze week heel anders. De markt wordt vriendelijker. Het overschot dat rond de feestdagen is ontstaan neemt af en op de vleesmarkt lijken de kansen weer toe te nemen. Het resulteert in een kleine correctie de andere kant op; de Beursprijs maakt deze week een klein stapje omhoog van € 1,71 naar € 1,72 per kilo geslacht gewicht. De notering per kilo levend stijgt eveneens € 0,01 naar € 1,39.

Ook de Duitse varkensmarkt geeft een vriendelijker beeld dan afgelopen weken. Internetbeurs Teleporc toonde op de vrijdagveiling zelfs € 0,02 herstel. De gemiddelde veilingprijs steeg van € 1,85 naar € 1,87 per kilo. Daarmee heeft de veiling alsnog de € 0,05 voorsprong bereikt die symbool staat voor een stabiele markt. De toonaangevende Duitse noteringen gingen deze week namelijk van € 1,86 naar € 1,82 per kilo geslacht gewicht. Een daling die kleiner is dan de € 0,06 die werd verwacht. Maar belangrijker: die 4 cent is nog niet de helft van vorige week toen de Duitse noteringen € 0,09 omlaag muteerden. Dat geeft aan dat er weer wat rust op de varkensmarkt begint te komen.

Ook de ontwikkelingen op de Deense markt ondersteunen het gevoel dat de tijd van herstel niet ver meer weg is. Het op export gerichte Denemarken wist afgelopen week zelfs een hogere prijs te realiseren. Danish Crown noteerde 2,7 cent hoger op € 1,847. Direct na de jaarwisseling verhoogde de Deense slachterij zijn notering al met € 0,04.

Prognose: stabilisering.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.