Varkenshouderij

Achtergrond

Beursprijs pakt weer een cent

De DCA Beursprijs 2.0 voor vleesvarkens kruipt net als vorige week weer een cent omhoog. De notering stijgt daarmee naar € 1,73 per kilo geslacht gewicht.

Ondanks de nodige uitdagingen die het land kent op gezondheidsgebied, viert China morgen (25 januari) zijn nieuwjaarsfeest. Als in de loop van volgende week de kruitdampen zijn opgetrokken en het openbare leven weer normaliseert, zal ook het voedselvraagstuk weer op tafel komen. De import van varkensvlees blijft nodig, dus verwachten Europese onderhandelaars dan nieuwe prijsafspraken te kunnen maken.

De verwachtingen zijn gunstig en dat zorgt voor een bodem in de varkensmarkt. Het stopte deze week de prijsdalingen, maar voordat de onderhandelingsresultaten concreet zijn, is een significante prijsstijging opportunistisch. Toch is de stemming in de markt hoopvol en dat vertaalt zich opnieuw in een klein stapje omhoog voor de DCA Beursprijs. De notering per kilo geslacht gewicht stijgt € 0,01 en komt daarmee op € 1,73. Ook de prijs per kilo levend gewicht plust een cent en komt op € 1,40.

De Duitse varkensmarkt gaat deze week recht op en neer. Zowel de VEZG als de grote Duitse slachterijen lieten hun prijs staan op € 1,82 per kilo geslacht gewicht. Internetbeurs Teleporc beweegt zich om dat prijsniveau heen. Een voorsprong van € 0,05 staat synoniem aan een stabiele markt. Deze week sloot de dinsdagveiling net een cent lager op een prijsniveau van € 1,86, maar de vrijdagveiling weer een cent hoger op € 1,88 per kilo geslacht gewicht. Waarbij op de vrijdagveiling voor het eerst dit jaar alle aangeboden partijen ook een koper vonden. Ook dat is een positief signaal.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.