Varkenshouderij

Achtergrond laatste update:13 jan 2020

Beursprijs gaat hard naar beneden

De DCA Beursprijs 2.0 voor vleesvarkens daalt. Deze week nog harder dan vorige week. De notering gaat van € 1,80 naar € 1,71 per kilo geslacht gewicht.

Vorige week had de noteringscommissie van de DCA Beursprijs de eer om als eerste een notering uit te brengen. Na de feestdagen was de prijsdruk duidelijk verder toegenomen en het gerucht dat Duitse slachterijen een verlaging van een dubbeltje in hun hoofd hadden gonsde hardnekkig. Er rolde een -7 uit.

Dubbeltje eraf

Vion verlaagde afgelopen maandag wel met het bewuste dubbeltje. Ook Pali en Compaxo verlaagden deze week met dat dubbeltje. De Duitse producentenkant wist er woensdag echter toch nog een centje van af te snoepen. Zowel de Duitse noteringen als Van Rooi Meat verlaagden hun koers met € 0,09 per kilo.

De uitgangspunten tussen de verschillende noteringen lagen dus verdeeld. En met de wetenschap dat de prijsdruk nog niet geweken is en het feit dat de Beursprijs nog wat in te halen had op de rest, is verdere prijsverlaging geen verrassing. Beide elementen samen tellen wel door, want de daling is nog sterker dan afgelopen week. De Beursprijs daalt € 0,09 en komt daarmee op € 1,71 per kilo geslacht gewicht. Dat is € 0,24 per kilo lager dan tijdens de piek vijf weken geleden. De notering voor levend gewicht gaat van € 1,45 naar € 1,38 per kilo.

De Duitse markt geeft ook nog steeds een neergaande tendens aan. De onzekere marktsituatie kwam deze week op beide veilingen van internetbeurs Teleporc duidelijk tot uiting. De vraagprijs van verkopers en biedingen van kopers lagen ver uit elkaar. Daardoor werd bij maar weinig partijen een deal gesloten. De gemiddelde prijs leverde flink in.

Verdere prijsdaling verwacht

De dinsdagveiling eindigde met € 1,95 maar liefst € 0,13 lager dan de vorige veiling die nog stamde uit de tijd van opgaande prijzen; 10 december 2019. Op de vrijdagveiling ging er € 0,08 af. Met een gemiddelde prijs van € 1,88 per kilo is de voorsprong op de geldende Duitse varkensprijs teruggelopen tot € 0,02. Daar waar een verschil van € 0,05 staat voor een stabiele markt is de verwachting dat ook de Duitse markt volgende week nog een paar cent inlevert.

Prognose: prijsdaling

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.