Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

Toon van Genugten: varkensprijs moet 50 cent omhoog

Als één van de pioniers in de varkenshouderij richt Toon van Genugten zijn pijlen inmiddels meer op andere activiteiten dan de varkens. De hoge kosten en slechte verdeling in de keten nopen hem daartoe.

Van Genugten heeft in Best (N.-Br.) onder de naam Van Genugten Group een onderneming met 5 vleesvarkensbedrijven, 1 akkerbouwbedrijf en diverse activiteiten waaronder bedrijfsonroerendgoed. Van Genugten behoort tot de groep varkenshouders die in de jaren 80 en 90 forse groeisprongen heeft gemaakt. De schaalvoordelen waarvan grote bedrijven als de zijne jarenlang geprofiteerd hebben, zijn echter verdampt. Het aantal varkens op de bedrijven wordt volgens Van Genugten de komende jaren eerder minder dan meer.

Tekst gaat verder onder de foto.

Toon van Genugten (69), directeur Van Genugten Groep heeft een stapje teruggezet bij het aansturen van zijn varkensbedrijven. Hij houdt zich inmiddels meer met andere activiteiten bezig.
Toon van Genugten (69), directeur Van Genugten Groep heeft een stapje teruggezet bij het aansturen van zijn varkensbedrijven. Hij houdt zich inmiddels meer met andere activiteiten bezig.

De varkensprijzen en vooruitzichten zijn goed. Waarom zo terughoudend rondom de varkens?

“De kostprijs in Nederland is structureel te hoog. Er zou 50 cent per kilo bij moeten om alle extra kosten voor milieu en welzijn te betalen. Ik roep al jaren dat er een slechte verdeling van de winst is in de varkenskolom en daar is nog niets aan veranderd. Daar komt bij dat er een structureel tekort is aan goed personeel, en zeker ook aan leidinggevenden.”

U kunt zelf actief worden in de kolom met een eigen keten of afzet?

“Als Genugten Groep zijn we al actief op een aantal aspecten, maar op het gebied van varkens slachten en verwerken niet. Het is vandaag de dag erg moeilijk om in de grillen van een snel veranderende samenleving te ondernemen, zeker ook op dat gebied. Als we ooit nog uitbreiden in de varkenskolom, zal dat eerder in de biologische varkens zijn.”

Als we ooit nog uitbreiden in de varkenskolom, zal dat eerder in de biologische varkens zijn

Van Genugten biologische varkens?

“Ik sluit het niet uit. Er is een vraag vanuit de maatschappij. Ik hoor heel veel wat er leeft, gewoon hier op het terras van mijn restaurant. Maar vooropgesteld is dat een beslissing die mijn kinderen zullen nemen. Er is ook vraag naar vegaproducten, maar daar pas ik voor. Ik hou van echte, pure dingen. Geen namaak waarvan de smaak wordt bepaald door smaakstoffen en zout.”

De provincie moet beter beleid hebben om andere functies toe te staan om een vitaal buitengebied te behouden

Wat zijn andere branches waarin u de komende jaren verwacht te investeren?

“We richten ons op een goed evenwicht van alle activiteiten die we doen. Zoals gezegd gaat ondernemen nu anders dan 10 jaar geleden door de grilligheid van de samenleving. Daarom is het goed afwegen. Ik blijf actief in de onroerendgoedmarkt. We hebben een aantal ondernemingen op het gebied van horeca en zoeken naar mogelijkheden voor klein- en grootschalige overnachtingsmogelijkheden, onder andere voor expats. Er is wel een spanningsveld tussen verloedering van het buitengebied en bestaande bedrijven niet voor de voeten willen lopen. Maar ik vind dat de provincie beter beleid moet hebben om andere functies toe te staan om een vitaal buitengebied te behouden.”

Duurzaam ondernemen is belangrijk, ik bekijk alle mogelijkheden

En energie, een hot onderwerp?

“Op 3 van onze locaties liggen zonnepanelen en ik had in Zeeland wel een zonneweide willen aanleggen maar dat ging op het laatst niet door. Duurzaam ondernemen is belangrijk, ik bekijk alle mogelijkheden. We zijn ook actief in natuurontwikkeling. Dat vind ik leuk, een nieuwe uitdaging die ook weer nieuwe inzichten geeft. Niet alles wat we doen hoeft direct geld op te leveren.”

Laatste reacties

 • deB.


  Exact zoals in de melk, moet ook 10 cent omhoog...anders is het ook over en uit op termijn

 • farmerbn

  Heeft hij ook boerderijhuizen in het buitengebied met een hele hoop Polen erin?

 • niet

  Groot gelijk!! Hij heeft de vruchten geplukt en nu afbouwen kan hij er goed zitten!!

 • Alco

  Hij zegt ook actief te zijn in natuurontwikkeling.
  Dacht toch wel voor het geld opleverend vermogen.

 • Vhouder

  bij hem was het altijd wat ie zegt is niet wat ie bedoeld

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.