Varkenshouderij

Achtergrond

Stabiele prijsbodem in varkensmarkt

De varkensmarkt blijft zich zeer stabiel voortbewegen. Waar in andere jaren de prijs daalt, kan die nu de prijsdruk goed weerstaan. China compenseert een stroeve vleesmarkt in de EU.

Over heel Europa gezien maakt de markt opnieuw een zijwaartse beweging. De Duitse, Deense, en zelfs de Belgische varkensprijs blijven gelijk. Alleen de Franse notering valt op met een aanmerkelijke stap omhoog. De gemiddelde Franse notering stijgt ruim 5 cent in de Europese varkensprijsvergelijking naar een niveau van € 1,893. De vraag overstijgt het aanbod daar onder andere door export van levende dieren naar Spanje en Duitsland. Franse slachterijen trekken daardoor harder aan de varkens en tasten dieper in de buidel.

Koers volledig vlak

Voor de rest van Europa is de koers volledig vlak. Zelfs nu het aanbod van slachtrijpe varkens wat toeneemt. Zowel in aantal dieren als in kilo’s. Dat is op zich niet vreemd; dieren die nu geslacht worden, zijn de biggen die in weken 19 en 20 zijn opgelegd. Toen nam het aanbod al weer wat toe. De slachtgewichten stijgen omdat het weer gunstiger wordt om de groei erin te houden.

Afzet blijft achter

Waar een toenemend aanbod in andere jaren voor een prijsdaling zorgt, kan de varkensmarkt die druk nu goed weerstaan. En dat terwijl de afzet op de Europese vleesmarkt nog steeds achter blijft bij de verwachtingen. Vleesverwerkers die vaak langlopende contracten hebben met de retail, hebben moeite met het huidige prijspeil omdat ze dit niet door kunnen berekenen.

Geen invloed op prijs

Slachterijen nemen echter de varkens goed op en doordat China een groot volume vraagt, heeft het iets stijgende aanbod geen invloed op de prijs. De vleesvarkensnotering van Vion blijft ook deze week onveranderd op € 1,93 per kilo geslacht gewicht (€ 1,77 ex btw). Ook de DCA Beursprijs 2.0 voor vleesvarkens zet met € 1,76 de stabiele koers van de afgelopen weken voort. Naar verwachting zullen morgen Compaxo (€ 1,70), Van Rooi Meat (€ 1,71) en Pali Group (€ 1,88 = € 1,72 ex btw) ook met onveranderde prijzen uitkomen.

Stabiel prijsniveau

Als er geen calamiteiten zijn, blijft de markt zich minimaal op het huidige niveau voortbewegen. De gemiddelde veilingprijs van de Duitse internetbeurs Teleporc sloot vrijdag 6 september € 0,03 hoger af dan de week ervoor, op € 1,94 per kilo. Dinsdag 10 september leverde de internetbeurs weer wat in; min 2 cent naar € 1,92 per kilo. Het prijsverschil met de Vereinigungspreis bedraagt daarmee € 0,07. De jongste prijsbeweging biedt producentenkoepel VEZG zodoende niet veel ruimte om de prijs te verhogen, want een prijsverschil van 5 cent wordt gezien als een stabiele situatie. In dat kader bezien zullen ze een eventuele lichte verhoging ook niet tot op het bot bevechten. Bij het huidige prijspeil hebben fokker en mester een goed belegde boterham, en dan is niet alleen de hoogst haalbare prijs belangrijk, maar telt stabiliteit op langere termijn ook mee.

Prognose: stabiel.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.