Varkenshouderij

Achtergrond

Rotsvaste varkensprijs houdt stand, ook nu druk toeneemt

Het aanbod van vleesvarkens neemt toe. Er wordt volop geslacht en handelaren geven aan dat niet alle opgegeven dieren een plek aan de haak krijgen, maar dat er ook doorgeschoven wordt. Desondanks blijft ook deze week bij het oude qua varkensprijzen.

De DCA Beursprijs 2.0 blijft staan op € 1,76 per kilo geslacht gewicht. Vion blijft stabiel op € 1,93 per kilo (€ 1,771 ex btw), en ook de andere Nederlandse slachterijen noteren onveranderd. En dat dus bij een ruimer aanbod. Niet alleen in aantal, maar ook in gewicht komt er meer aan de haak. Dat is qua efficiëntie zowel voor de varkenshouder als de slachterij voordelig, maar de grotere hoeveelheid vlees moet wel opgenomen worden in de markt. Dat lukt goed, zolang die extra kilo’s niet op de Europese markt moeten worden afgezet. Het lukt echter nog steeds om voldoende inpak- en vriesruimte te vinden om het vlees klaar te maken voor export naar Azië.

Druk neemt toe

Toch neemt de druk in de markt wel iets toe. De Nederlandse slachterijen merken dat de prijsdruk op de nekken toeneemt en hun Duitse vakbroeders weten minder geld te maken van de ribben en de hammen. De Nederlandse slachterijen komen er nog wel mee weg door de nekken een andere bestemming te geven. De Duitse slachterijen zitten voor hun afzet in het binnenland veel meer gebonden aan lange termijncontracten met de retail. Zij zitten vast aan een afgesproken volume dat ze moeten leveren en hebben daardoor geen prijswapen. Dat merken vooral de wat kleinere en middelgrote slachterijen die geen China-erkenning hebben. Daar zijn er nogal wat van in Duitsland, waardoor die invloed wel merkbaar is in de voor Europa zo belangrijke Duitse markt. Het zorgde er dinsdag 24 september voor dat internetbeurs Teleporc een stapje terug moest doen. De gemiddelde veilingprijs sloot een cent lager op € 1,90 per kilo geslacht gewicht.Maar de grotere slachterijen in Duitsland houden daarentegen juist vast aan de varkensprijs van € 1,85 per kilo, die ook deze week in Duitsland weer op de borden staat. Aan voortzetting van de stabiele prijs is hen het nodige gelegen, omdat een dalende markt hun onderhandelingspositie in China schaadt. Dan zouden de Chinezen achterover gaan leunen en inbrengen dat de prijs nog wel verder omlaag zal gaan.

Grote vraag

En dat achterover leunen doen de Chinese inkopers al duidelijk meer dan een paar weken geleden doordat Amerika behoorlijke hoeveelheden varkensvlees begint aan te bieden. Daardoor voelen de inkopers zich sterker aan de onderhandelingstafel en zetten de Chinezen al lager in bij het maken van prijsafspraken op wat langere termijn. Door het grote volume dat de Aziatische markt vraagt gaan vleesexporteurs er vooralsnog van uit dat de varkensprijs zich op het huidige niveau kan handhaven. Echter de door sommigen gehoopte sprong naar een varkensprijs van op of boven de magische € 2 per kilo is daardoor voorlopig wel uit het zicht. Onveranderd op en neer; dat blijft de koers.

Prognose: stabiele prijs

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.