Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Krap aanbod laat zeugenprijs toch stijgen

De slachtzeugenprijzen zijn al weken ongewijzigd.

Ook deze week bleven de Nederlandse zeugennoteringen stabiel. Vion houdt de € 1,59 per kilo vast (€ 1,46 ex btw). Pali Group blijft staan op € 1,30 per kilo geslacht gewicht, Hellendoorn op € 1,18 per kilo en Tijs Haarle op € 1,07 per kilo levend gewicht.

Volgende week zal er een plus op de borden verschijnen. De Duitse slachterijen betalen namelijk deze week ook een hogere prijs uit. Zowel Tönnies als Westfleisch plussen hun notering van € 1,31 naar € 1,33 per kilo geslacht gewicht. Dat ging niet van harte. Vooral Tönnies nam veel tijd voor een afgewogen keuze.

Krap aanbod

De prijsverhoging moet voorkomen dat leveranciers naar de concurrentie overstappen. Het aanbod van slachtrijpe zeugen is namelijk krap. Dat is het gevolg van de gunstige biggenprijzen; elke geboren big brengt geld op. Dat prikkelt om waar mogelijk zeugen nog een worp extra te laten doen.

Ondanks het beperkte aanbod wisten de slachterijen een prijsstijging lang buiten de deur te houden. Duitse producentenkoepel VEZG probeerde drie weken geleden wel een plus te forceren door zijn prijs te verhogen van € 1,41 naar € 1,43. Daar gingen de slachterijen aanvankelijk niet in mee, maar nu maken dus zowel Tönnies als Westfleisch een inhaalslag.

Normale vraag

De vraag naar zeugenvlees is normaal voor deze tijd van het jaar. Het barbecueseizoen is voorbij en de verwerkende industrie richt zich nu op de productie van grove worst. De vleesverwerkers, die vaak langlopende contracten hebben met supermarkten, hebben moeite met het huidige prijsniveau dat € 0,46 hoger ligt dan vorig jaar deze tijd.

Volgende week valt in Duitsland een werkdag uit door de Dag van de Duitse eenheid. Dan werkt het krappe aanbod al direct minder hard door. Naar verwachting zal de prijs dan weer een vlak verloop gaan volgen.

Prognose: stabiele prijs.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.