Varkenshouderij

Achtergrond

Goede vraag naar varkens in solide markt

De prijsstijging die vorige week in de lucht leek te hangen voor de varkensmarkt, blijft uit.

Ook deze week maakt de varkensprijs een zijwaartse beweging. Het aanbod van vleesvarkens is niet overweldigend groot. De vraag is er wel. Dat niet zozeer uit Europa, want de varkensmarkt heeft duidelijk 2 gezichten. De afzet in Europa blijft lastig. Vooral de kleinere Duitse slachterijen die op deze markt aangewezen zijn, worstelen met name met de tegenvallende opbrengsten voor de ribben en de hammen. Dat maakte dat de gemiddelde veilingprijs van internetbeurs Teleporc dinsdag 17 september ook weer een centje moest inleveren en op € 1,91 per kilo uit kwam. De varkens die de kleinere Duitse slachterijen laten lopen, worden echter moeiteloos overgenomen door de grotere slachterijen die wel een China-erkenning hebben. Dat houdt de markt in evenwicht en zorgt ervoor dat de Duitse notering op € 1,85 blijft staan.

Nederlandse markt recht op en neer

Ook de Nederlandse markt gaat recht op en neer met onveranderde prijzen. Zo liet Vion de prijs afgelopen maandag gelijk op € 1,93 per kilo geslacht gewicht (€ 1,77 ex btw). En ook de DCA Beursprijs noteerde onveranderd op € 1,76 per kilo ex. btw. Ook Van Rooi Meat (€ 1,71 per kilo), Compaxo (€ 1,71 per kilo) en Pali Group (€ 1,88 per kilo, € 1,72 ex. btw) hanteren dezelfde prijzen als voorgaande weken.

Grote vraag uit Azië

Zo stroef als de afzet binnen Europa verloopt, zo rimpelloos gaat de weg naar Azië. De vraag is groot. Zoveel de vrieshuizen kunnen hebben om het vlees klaar te maken voor transport, zoveel kan er ook geplaatst worden. Het zette vorige week een aantal slachterijen aan ook op zaterdag de lijnen te laten draaien. Daar zijn ze deze week weer mee gestopt. Volgens varkenshandelaren omdat ze de benodigde varkens daarvoor niet bij elkaar kregen.

Varkens goed te plaatsen

Het geeft wel weer dat varkens goed te plaatsen zijn en dat de afzet naar China voor een zeer solide basis in de markt zorgt. Hoewel de ruimte voor een plusje die er een week geleden leek te zijn, vervlogen lijkt, is er van een stap omlaag ook geen sprake. Zelfs nu Amerika en China als grootmachten in de wereldmarkt lijken te beseffen dat ze niet zonder elkaar kunnen. Als er ook weer Amerikaans vlees naar China gaat, zal China nog altijd veel volume in Europa vragen. Hoewel de Chinezen dan wat makkelijker achterover kunnen leunen, verwachten Nederlandse exporteurs dat dit niet direct grote gevolgen heeft voor de varkensprijs.

Prijs gaat door op huidig niveau

De verwachting is dat de varkensmarkt ook de komende weken op het huidige niveau doorgaat. Zolang zich geen calamiteiten voordoen tenminste. Een dierziekte kan ineens een streep door de goedlopende export zetten, waardoor de varkensmarkt wordt teruggeworpen op de Europese markt. Marktpartijen benadrukken daarom dat alle schakels in de keten waakzaam moeten blijven om dierziekten buiten de deur te houden.

Prognose: stabiele prijs

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.