Varkenshouderij

Achtergrond 5 reactieslaatste update:15 aug 2019

Duitse slachters slikken prijsstijging niet

Het optimisme op de varkensmarkt zorgde gisteren voor een stijging van de Duitse Vereinigungspreis met 3 cent naar € 1,88 per kilo geslacht gewicht.

De Duitse slachterijen Tönnies en Vion gaan niet mee met de prijsstijging van de Vereinigungspreis naar € 1,88 en houden hun noteringen stabiel op € 1,85 per kilo geslacht gewicht.

Er was wat onduidelijk omtrent de varkensprijzen van de Duitse slachterijen. De eerste berichten waren dat ze de verhoging van de Vereinigunspreis naar € 1,88 per kilo niet volgden. Later kwam naar buiten dat er tóch, zij het met tegenzin, een prijsverhoging werd gedaan. Nu blijkt dat Tönnies en Vion uiteindelijk gewoon voet bij stuk houden en deze week € 1,85 per kilo noteren.

De varkensmarkt heeft aan twee kanten het tij mee. Zo laten de slachtaantallen nog steeds een daling zien. In week 32 zijn in Duitsland bijna 855.000 varkens geslacht; zo’n 20.000 minder dan de week ervoor. Ook het geslacht gewicht ligt 0,2 kilo lager, wat ook doortikt. Aan de andere kant trekken de vleesverkopen in Duitsland aan en ook de afzet naar China werkt mee.

Meer varkensslachtingen in Nederland

In Nederland worden al wel meer varkens geslacht met ook een iets hoger slachtgewicht. Toch zag Vion in Nederland maandag 12 augustus nog ruimte om een forse inhaalslag te maken met een prijsstijging van 10 cent (inclusief btw) bij de prijs bij te doen. In andere Europese landen als Denemarken, Frankrijk en Spanje zitten varkensprijzen eveneens in de lift, maar gaan de verhogingen tot 3 cent per kilo wat minder hard dan in Nederland en Duitsland. Daarbij opgemerkt dat de varkensprijzen in Frankrijk en Spanje in juli geen terugval hebben gehad zoals hier en in Duitsland.

Voor de komende weken is het afwachten of de prijzen in dit tempo kunnen blijven doorstijgen. In de vleesmarkt moet de hogere inkoop wel terug kunnen komen en daar worden nog wel vraagtekens bij gezet.

Prognose: Behouden prijsverhogingen.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Laatste reacties

 • Bolder01

  Hier hebben de varkensboeren al lang op gewacht,,, gelukkig voor hen dit moet ook maar eens met de kippen koeien konijnen enz gebeuren

 • Beste Bolder01
  De melkveesector word al dagelijks gesubsidieerd door ons allen.............
  bij een gemiddeld bedrijf praat je al gauw over tienduizenden euro,s aan verkapte subsidie ,,,,,

 • kleine boer

  1952 er staan zat melkveebedrijven te koop dus zou zeggen sla je slag

 • Bolder01

  1952, jij weet er geen snars van ,,,,als je zo goed weet dat er zoveel subsiedie gegeven wordt op de eerste plaats waarom stoppen er zo veel,,,hoeveel zelf moorden zijn er te tellen de laadste paar jaar, waarom komen er te weinig jonge boeren die het niet overnemen,,, en als laatste als je het zo goed weet er staan genoeg bedrijven te koop ,, GA JE GANG😜

 • info@wbankersagrobv.nl

  0l

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.