Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Russische aanpak sloopt Afrikaanse varkenspest

De Russische integratie Cherkizovo heeft leergeld betaald met AVP. Het verwacht eind dit jaar duizend gelten per week te kunnen exporteren naar China.

“Al snel nadat ik naar Rusland was verhuisd, realiseerde ik me dat ik een gigantische fout had gemaakt”, zegt Amerikaan Brad Heron glimlachend. Na verschillende banen in de Amerikaanse varkensindustrie besloot hij in 2014 de uitdaging aan te gaan om directeur te worden van de varkensvleesdivisie bij de Russische integratie Cherkizovo. Hij was net begonnen toen Afrikaanse varkenspest (AVP) uitbrak op een van Cherkizovo’s vleesvarkensbedrijven met 36.000 dieren. Dit bleek slechts het begin, want nog 4 boerderijen met in totaal 87.500 dieren moesten snel daarna ook geruimd worden. “We hadden meer dan 25 miljoen dollar schade”, aldus Heron.

Naam: Brad Heron (47) Locatie: Dankov, regio Lipetsk, Rusland Boerderij: Dankov Lipetsk 8, zoals de boerderij officieel heet, heeft 6.200 zeugen met opfok en is onderdeel van de integratie Cherkizovo die ruim 90.000 zeugen bezit en alle geproduceerde varkens op eigen bedrijven afmest, de meeste binnen 50 kilometer van een eigen slachterij/verpakkingsbedrijf. Cherkizovo slachtte in 2018 1.9 miljoen varkens, goed voor 247.000 ton vlees. Voor 2019 wordt gerekend op een kleine 20 procent groei.
Naam: Brad Heron (47) Locatie: Dankov, regio Lipetsk, Rusland Boerderij: Dankov Lipetsk 8, zoals de boerderij officieel heet, heeft 6.200 zeugen met opfok en is onderdeel van de integratie Cherkizovo die ruim 90.000 zeugen bezit en alle geproduceerde varkens op eigen bedrijven afmest, de meeste binnen 50 kilometer van een eigen slachterij/verpakkingsbedrijf. Cherkizovo slachtte in 2018 1.9 miljoen varkens, goed voor 247.000 ton vlees. Voor 2019 wordt gerekend op een kleine 20 procent groei.

Ondanks de ruwe start is Heron 5 jaar later nog steeds actief in Rusland. Sterker nog, hij is inmiddels een trotse ambassadeur van Cherkizovo. Dat bedrijf heeft nu 90.000 zeugen en is de nationale nummer 1 in geproduceerd volume vlees en nummer 2 in varkensproductie.

De stelregels van Cherkizovo

Typisch voor Cherkizovo is een sterk geloof in voortdurende vooruitgang, kennis en transparantie, zegt Heron. Dat begint bij de eigenaren, die het door alle geledingen van het bedrijf doorgeven. Zij hebben allen een goede opleiding gehad in de Verenigde Staten. “Zij zijn dynamisch en hebben een stevige achtergrond in de financiële wereld. We zijn ervan overtuigd dat transparantie ons op de lange termijn kennis en groei gaat opleveren. Het draagt ook bij aan de geloofwaardigheid van ons bedrijf.”

Amerikaanse werkwijze

De invloed van de Amerikaanse werkwijze op Cherkizovo is duidelijk herkenbaar. Zo werken er verschillende Amerikaanse experts op de bedrijven. De vloeren, boxen en silo’s komen uit North Carolina. De standaard werkvoorschriften worden overal toegepast. “Als Russen duidelijke instructies krijgen, volgen ze die meestal nauwgezet op. Daarom hangen overal velletjes met tweetalige instructies. Zo lang ieders verantwoordelijkheden duidelijk zijn en op schrift staan, wordt al het werk gedaan.”

Laagste kosten

Cherkizovo wil de laagste kosten in de wereldwijde industrie hebben. De relatief lage arbeidskosten (zo’n 2,7% van de totale kosten) helpen daarbij. Een belangrijke reden voor de keuze voor Topigs Norsvin-genetica was het beheersen van de productiekosten, legt Heron uit. “Sommige foklijnen zijn zo productief dat de zeugen niet langer voor hun worp kunnen zorgen. Dat willen we niet; we willen geen pleegzeugen hoeven regelen of kunstmatig melkpoeder moeten toedienen. Wat we wel willen, zijn zeugen die zelf voor hun biggen kunnen zorgen, wat weer leidt tot gezonde, uniforme biggen.”

Het bedrijf is bezig om zijn gehele fokdierenbestand te vervangen door Topigs Norsvin TN70-zeugen. Zo worden mycoplasma, pleuropneumonie (App) en Noord-Amerikaanse PRRS beetje bij beetje uitgeband. Als de dieren vrij zijn van specifieke pathogenen, zal dat gezondheidsproblemen en kosten behoorlijk reduceren.

Indrukwekkende groeicijfers

De filosofie van Cherkizovo heeft de laatste jaren tot indrukwekkende groeicijfers geleid, die passen in het streven van de Russische overheid om zelfvoorzienend te worden in de varkensvleesproductie. Cherkizovo slachtte in 2018 meer dan 1,9 miljoen varkens, wat resulteerde in 247.000 ton varkensvlees. In 2019 ligt de lat nog hoger: dit jaar wordt een productie van 2,3 miljoen varkens verwacht.

De varkensvleesdivisie van het bedrijf bevindt zich voornamelijk in de zogenoemde ‘Zwarte Aarde Regio’ ten zuiden van Moskou. In de regio Belgorod, de belangrijkste varkensregio van Rusland, is Cherkizovo niet actief.

13.500 zeugen op 2 locaties

Een van de recentst gebouwde productielocaties van Cherkizovo ligt in Dankov in de regio Lipetsk. De locatie bestaat in feite uit 2 bedrijven, Lipetsk 8 en Lipetsk 9, die elkaars spiegelbeeld zijn. Beide boerderijen herbergen 6.750 zeugen. Het complex heeft 1 ingang en een centraal punt voor de voerleverantie. Daarna zijn er aparte ingangen voor Lipetsk 8 en 9. De productie is strikt gescheiden. Het complex is gebouwd in 2016 en de eerste gelten arriveerden in februari 2017. De boerderij is van binnen modern en schoon. Er zijn opvallend weinig insecten.


 • Lipetsk 8 is een schoon en modern complex. - Foto's: Vincent ter Beek

  Lipetsk 8 is een schoon en modern complex. - Foto's: Vincent ter Beek

 • Velletjes met instructies voor het personeel in het Engels en in het Russisch.

  Velletjes met instructies voor het personeel in het Engels en in het Russisch.

Typisch voor Rusland

Van buiten lijken Lipetsk 8 en 9 typisch Amerikaans, met witte gebouwen, ruime opzet en grote ventilatoren. Ook zijn zaken te zien die typisch zijn voor Rusland in 2019. Zo is de boerderij omgeven door hekken, voerwagens moeten hun lading lossen in silo’s buiten het hek. Wil je Lipetsk 8 binnen, dan moet je je identificatiebewijs achterlaten. Een beveiligingsmedewerker in uniform controleert elke bezoeker: de zakken moeten leeg zodat hij er zeker van is dat er niets onwenselijks binnenkomt of uit gaat. Daarna moet ander schoeisel aan en in een volgend gebouw is een douche verplicht. De camera’s moeten door een half uur durende intensieve UV-behandeling. Al deze voorzorgsmaatregelen zijn natuurlijk gerelateerd aan AVP.

Lange winters

Elke afdeling op deze locatie is uitgerust met 2 klimaatbeheerssystemen: 1 voor de zomer en 1 voor de winter. In de zomer kunnen de temperaturen voor relatief korte tijd boven de 30 graden uitkomen. Om dat het hoofd te kunnen bieden, zijn verdampingskoelsystemen geïnstalleerd. De winters kunnen lang en hard zijn. Daarvoor heeft elke afdeling gaskachels die verwarmde lucht door de ruimte blazen.


 • Een kachel in elke ruimte houdt de temperatuur voor de varkens comfortabel in de winter.

  Een kachel in elke ruimte houdt de temperatuur voor de varkens comfortabel in de winter.

 • Medewerkers van Lipetsk 8 genieten van de lunch die voor ze is klaargemaakt. Op het menu staat geen varkensvlees.

  Medewerkers van Lipetsk 8 genieten van de lunch die voor ze is klaargemaakt. Op het menu staat geen varkensvlees.

Kraamafdelingen

Er zijn 22 ruimtes met daarin 52 kraamhokken. De biggen worden met 20 dagen gespeend en gaan op een gewicht van zo’n 6 kilo naar de vleesvarkensbedrijven van Cherkizovo. De meerderheid van de gespeende biggen, 214.316 in 2018, gaat naar bedrijven die op maximaal 50 kilometer afstand liggen van een van de verpakkingslocaties van het bedrijf. Beertjes worden niet gecastreerd maar krijgen een behandeling met het immunovaccin Improvac. Alle biggen worden naaldloos gevaccineerd tegen PCV2 en mycoplasma.

Eersteworpszeugen worden na het spenen in groepen gehouden. Ze krijgen voer naar behoefte om sneller te herstellen.
Eersteworpszeugen worden na het spenen in groepen gehouden. Ze krijgen voer naar behoefte om sneller te herstellen.

De zeugen krijgen een gepelletiseerde mix van tarwe en sojabonen, waaraan mais, zonnepitkoeken en erwten zijn toegevoegd. Het meeste voer komt van de landerijen van Cherkizovo zelf; de integratie bezit 237.000 hectare akkerland. Het wordt vervolgens in eigen voerfabrieken verwerkt. Lacterende zeugen worden met de hand gevoerd. Zo kunnen medewerkers goed in de gaten houden of de dieren iets extra’s nodig hebben. Er zijn de hele dag medewerkers aanwezig in de kraamruimtes.

Afdeling voor drachtige zeugen

Er zijn 6 ruimtes voor drachtige zeugen. “We insemineren de terugkomers en de niet-drachtig geteste zeugen niet. Ook derdeworps- en oudere zeugen die laat gespeend zijn, voeren we af”, zegt Heron. “We hebben een strikte norm voor niet-productieve dagen en benchmarken dat, zodat deze strategie geen extra kosten met zich meebrengt.”

Vooraan in de ruimte voor drachtige zeugen zijn 8 hokken met groepshuisvesting voor zeugen. Aardig wat dieren hebben daar een blauwe markering op hun kop. “Dit zijn eersteworpszeugen. We hebben wat proeven uitgevoerd en daar kwam uit dat deze extra voer kunnen gebruiken nadat ze de eerste keer gespeend zijn. Daarom houden we ze drie weken hier op een rantsoen naar behoefte. Dat resulteert in 1 big per worp extra.” Zeugen worden gevaccineerd tegen E-coli en klassieke varkenspest.

Bioveiligheid

Cherkizovo overtreft wat bioveiligheid betreft de Amerikaanse standaarden. Heel logisch, want Rusland moet rekening houden met uitbraken van AVP. De AVP-uitbraak in 2014 leidde tot enkele fundamentele veranderingen binnen het bedrijf en was reden om de bioveiligheid een stuk serieuzer te nemen. “We dachten altijd dat we die aardig op orde hadden”, zegt Heron. “Pas toen AVP uitbrak, zagen we dat het niet genoeg was. We leerden enkele waardevolle lessen van de uitbraak: mensen zijn een significante risicofactor, het virus verspreidt zich niet heel snel, levend transport maakt ons kwetsbaar en het uitbesteden van tests gaat te langzaam om op te rekenen.” Cherkizovo vormde deze lessen om tot een reeks maatregelen.

Bioveiligheidsmaatregelen zijn streng. Schoenen moeten achter worden gelaten bij de ingang.
Bioveiligheidsmaatregelen zijn streng. Schoenen moeten achter worden gelaten bij de ingang.

Focus op hygiëne, mensen en transporten

Cherkizovo investeerde stevig in preventie na het ruimen van 5 locaties met ruim 120.000 varkens wegens AVP. Een lijst van de aandachtspunten:

Transport

 • Investeringen in vrachtwagens voor de lange afstand, inclusief verwarmde aanhangers en aanhangers met filter voor vermeerdering (bijna € 9 miljoen).
 • Strikte controle van de bewegingen met gps-tracering in voer en levend transport.
 • Vrachtwagens mogen alleen stoppen op vooraf bepaalde stopplekken.
 • Alle vrachtwagens zijn verzegeld met een identificatie met serienummer.
 • Transporten worden op basis van gezondheidsstatus gescheiden.
 • Schema voor humane interactie met de varkens;
 • Bouw van 3 nieuwe wasplaatsen van vrachtwagens, met de optie om vrachtwagens te ‘bakken’.

Mensen

 • Auditprogramma voor bioveiligheid.
 • Maandelijkse rapporten met overtredingen.
 • Quarantainegebouw voor interne verkopen in Rusland.
 • Cameratoezicht op schone en vieze lijnen (na 2016).

Testen

Oprichting van een centraal laboratorium nabij Moskou (€ 4,7 miljoen). Hier worden per week meer dan 800 tests op varkensvlees uitgevoerd.

Verwijderen van gestorven dieren

Aankoop van 45 ovens om dode dieren op het bedrijf zelf te cremeren (€ 1,4 miljoen).

Nieuwe uitbraak in 2016

Ondanks alle stringente maatregelen brak het virus in 2016 nogmaals uit op een bedrijf met 6.200 zeugen. Juist dankzij de genomen maatregelen was de bron makkelijk te achterhalen zodat verdere verspreiding voorkomen kon worden. “Testprotocollen en gps-trackers stelden ons in staat om echt in te zoomen op potentiële infectiebronnen”, legt Heron uit. “De oorzaak van de uitbraak was een vrouw die een tas binnensmokkelde om sperma te stelen voor de varkens in de achtertuin van haar familie. We concluderen toen dat het dure testprogramma dat we in 2014 implementeerden, het bedrijf miljoenen dollars heeft bespaard. Het virus verspreidde zich dit keer niet verder.”

“Het was een harde les voor ons”, herinnert Heron zich. “Een ding stond vast: mensen konden we niet vertrouwen. Daarom besloten we om meer douches verplicht te stellen en meer cameratoezicht in te voeren op alle schone en vuile lijnen.”

Kansen om naar China te exporteren

Combineer al deze ingrediënten en je krijgt een interessante Russische cocktail. Cherkizovo is een zeer efficiënte en moderne integratie, die veel lessen heeft geleerd over hoe het AVP-vrij kan blijven. Rusland ligt naast China, dat naar verwachting eind dit jaar toestemming zal geven om varkens en varkensvlees te importeren uit Rusland. Met dat in je achterhoofd is het geen verrassing dat Topigs Norsvin en Cherkizovo elkaar vonden. Cherkizovo is al een van de belangrijkste leveranciers van Topigs Norsvin in Rusland. Beide partijen kijken naar andere manieren om de samenwerking te intensiveren.

Voorbeelden van het eindproduct van Cherkizovo: smakelijke worstjes.
Voorbeelden van het eindproduct van Cherkizovo: smakelijke worstjes.

Als de grens met China eenmaal open is, zal er veel gaan gebeuren, denkt Heron. “Er zal dan een enorme vraag komen uit China, vooral naar gelten om de fokpopulatie aan te vullen. We kunnen dan meteen 1.000 gelten per week leveren”, legt Heron uit.” Hij heeft er het volste vertrouwen in. “Rusland heeft het voordeel dat het al langer bekend is met AVP. Het land weet hoe het ermee om moet gaan en hoe het voorkomen kan worden.”

Laatste reacties

 • joannes

  Met plezier gelezen. Dank!

 • Norpie

  Stevig artikel dat zuiver laat zien hoe het er in rusland aan toe gaat. Super grote multinationals aangestuurd met westerse kennis met een ruschische kwaliteit van militaristische precisie. Geen geneuzel van dieren knuffelaars, geen Susan Hartland van Animal Rights, geen Jonathan Loogman van Meat the Victims die zomaar ongestraft uren in je stal kunnen ronddolen met alle risico van dien. Geen geleuter over broekasgassen met een invloed van 0.001 C. maar 20 % groei in 2019. Daarvan in de plaats een hoog hekwerk met camera bewaking. En geen mens die het in zijn / haar hoofd haalt daar binnen te vallen. Geen gezeik over het aantal kadavers bij warm weer. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik hoop dat Carola Schouten en de rest van het naive bestuur in Den Haag / Brussel dit stuk eens goed doorlezen en nadenken hoe we Europa in de toekomst niet afhankelijk laten worden van het land van Putin. Want het gas en voedsel zijn voor hem natuurlijk zeer belangrijke stukken van zijn schaakspel. Kijk maar naar de vriendschap tussen hem en Clemens Tönnies met betrekking tot de sponsoring van schalke 04. Daar staat het voedsel het gas en het spel op één speelveld. (Panem et circenses) Geef ze brood en spelen.

 • j.verstraten1

  Norpie, je geeft ze alle argumenten op een presenteerblaadje om hier de productie te verminderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.