Varkenshouderij

Achtergrond laatste update:16 aug 2019

Leerlingen krijgen les op varkensbedrijf

Varkenshouder Carla Lemans geeft in haar zichtstal in Urmond (L.) sinds 2005 excursies voor schoolklassen. Eerst binnen het Limburgse Groeikansen-project, later werd zij een van de 22 educatieboeren in Limburg.

Het idee: schoolklassen op de boerderij les geven over de praktijk. “Kinderen weten vaak niet hoe voedsel geproduceerd wordt en waar het vandaan komt. Daar probeer ik verandering in te brengen”, aldus Lemans.

Hoe krijgt u scholen naar de stal?

“Ik benader ze zelf. Maar vanwege de kosten zijn dit tot nu toe bijna altijd middelbare scholen geweest. Een les – die gemiddeld 1,5 tot 2,5 uur duurt – kost namelijk € 120. Middelbare scholen kunnen dat vaak nog wel betalen, basisscholen niet. Dat is natuurlijk erg jammer. Gelukkig is daar verandering in gekomen. Standsvereniging POV draagt sinds kort financieel bij, waardoor basisschoolleerlingen ons bedrijf toch kunnen bezoeken.”

Lees verder onder de foto

Carla Lemans (53) houdt in Urmond op Varkensboerderij Op Gên Hei samen met haar man Wilfried en 3 zonen 300 zeugen en 1.600 vleesvarkens. - Foto: Twan Wiermans
Carla Lemans (53) houdt in Urmond op Varkensboerderij Op Gên Hei samen met haar man Wilfried en 3 zonen 300 zeugen en 1.600 vleesvarkens. - Foto: Twan Wiermans

Waar bestaat een les uit?

“Ik laat een schoolklas eerst op het erf kijken en daarna gaan we de zichtstal in. Niet in de stal zelf vanwege het hygiëneprotocol. Dat is ook te veel gedoe met douchen en omkleden. Tijdens de les vertel ik over dierwelzijn, milieu, kringloop en duurzaamheid. Maar we rekenen bijvoorbeeld ook de stalruimte uit, houden quizjes over varkens en doen een soort hints.”

Geeft u eens een voorbeeld?

“Ik begin vaak over de kringloop van het varken. Waar komt het varken vandaan, hoeveel soorten zijn er, wat eet het dier en waar groeit dat ‘eten’ dan. Vervolgens vertel ik hoe het plantje aan voeding komt, waar de mest vandaan komt, hoe die dan weer op het land belandt en dat het plantje weer goed voor de CO2 is. Ook leg ik bijvoorbeeld het verschil tussen gangbaar en biologisch uit en vertel ik dat er onderdelen van het varken in snoepjes als winegums zitten.”

Hoe zijn dan de reacties?

“Erg positief. In het begin vinden scholieren het soms nog lastig. Dan vinden ze het zielig dat varkens geslacht worden of willen ze geen snoepjes meer eten. Maar dat slaat vaak snel om. Ze zien dat onze varkens goed worden verzorgd, ze realiseren zich dat ze zelf ook vlees eten en horen dingen die ze voorheen niet wisten. Dat geldt ook voor leraren. Die zeggen soms: zo staat het bij ons helemaal niet in de schoolboeken.”

Hoe doet u dit qua tijd?

“Ik geef ongeveer 15 lessen per jaar. Ik plan dat zorgvuldig, tussen de werkpieken door. Daardoor hoef ik ook geen personeel te regelen. Eén les kost me gemiddeld wel 5 uur per week. Ik moet me voorbereiden en de zichtstal moet schoon zijn. 5 uur is fors, maar ik zou graag meer lessen geven. Ik hoop dat er met hulp van POV veel basisscholen bijkomen. Alleen met transparantie creëer je meer draagvlak.”

Lees ook: ‘Bezoekers informeren met bedrijfsfilm in het hooihuiske’

Of registreer je om te kunnen reageren.