Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Hoog niveau varkensprijs houdt aan

De varkensprijzen bevinden zich momenteel op een hoog niveau. De Nederlandse slachterijen volgen het voorbeeld van hun Duitse collega’s. Toch is er ook onzekerheid in de markt.

Aanleiding voor de recente prijsstijging is het krappe aanbod aan slachtrijpe varkens. Dat is voornamelijk het gevolg van de warmte in Europa. De vleesvarkens hebben daardoor flinke groeivertraging opgelopen.

Daarnaast zijn varkenshouders terughoudend om vlot af te leveren in een markt waarin de prijs wekelijks een stapje omhoog maakt. Een paar centen verschil in de afrekenprijs kan onder aan streep immers behoorlijk wat extra inkomsten opleveren.

Aantal slachtingen loopt terug

De slachtdata in Duitsland laten ook zien dat er minder dieren worden verwerkt in de slachthuizen. De afgelopen weken is het aantal slachtingen duidelijk aan het teruglopen. In Duitsland werden in week 31 875.000 varkens geslacht; 22.000 minder dan een week eerder. Binnen Nederland lijkt het effect van de hitte al wat uitgewerkt. In week 32 kwamen hier 292.000 varkens aan de haken, waar dat een week eerder nog 279.000 dieren waren. Ook het slachtgewicht loopt iets op.

Verdere prijsstijging

De ontwikkeling op de Duitse internetveiling Teleporc biedt hoop op een verdere prijsstijging van de toonaangevende varkensprijzen in Duitsland deze week. Op de internetveiling werden relatief weinig dieren aangeboden, terwijl ze goed werden verkocht. Dat duidt op een sterke vraag vanuit de slachterijen en een nog altijd krap aanbod in de Duitse markt. Het prijsniveau op de Teleporc-veiling staat nu op € 1,93 per kilo geslacht gewicht. Op de veiling van dinsdag werden zelfs varkens verkocht voor bedragen die daar nog boven lagen.

Goede vraag naar varkensvlees

De vraag naar varkensvlees is op dit moment goed. Zeker in Duitsland, waar in een aantal deelstaten de vakanties afgelopen zijn, trekt de consumptie aan. Ook de verwerkende industrie komt om die reden wat meer in de markt. Verder loopt de export naar Azië goed door. Dit was al het geval vanwege de Afrikaanse varkenpest in Azië, maar daar komen nu ook de gevolgen van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten bij. Deze vete heeft tot afmelden van Amerikaanse bestellingen geleid.

Handelaren temperen euforie

Ondanks de positieve geluiden uit de markt, proberen handelaren de euforie wel wat te temperen. De eerste berichten zijn dat de slachterijen de hogere inkoopprijs van de varkens niet altijd terugverdienen in de markt. Als ze op de rem trappen, ontstaat een nieuwe situatie. Hierin speelt de onzekere situatie omtrent het aanbod ook een grote rol. De vraag is hoe het aanbod van slachtrijpe varkens zich ontwikkelt nu de hitte grotendeels voorbij is. Dat maakt de bodem onder de huidige varkensprijzen behoorlijk broos.

Gelet op de ontwikkeling van de Teleporc-prijs, lijkt de Duitse markt klaar voor een nieuwe prijsstijging. De vraag is echter hoe stevig die hogere prijs is, want de onduidelijkheid over het aanbod brengt veel onzekerheid met zich mee.

Foto

  • Foto: Herbert Wiggerman

    Foto: Herbert Wiggerman

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Laatste reacties

  • massy

    Heeft de marktredacteur rundveehouderij ook al verstand van varkensprijzen ?

  • grolschzetor

    Ondanks de positieve geluiden uit de markt, proberen handelaren de euforie wel wat te temperen. De eerste berichten zijn dat de slachterijen de hogere inkoopprijs van de varkens niet altijd terugverdienen in de markt......das ook ondernemen!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.