Varkenshouderij

Achtergrond

Duitse varkensslachters houden voet bij stuk

De Vereinigungspreis voor vleesvarkens zakt met 3 cent naar € 1,88 per kilo geslacht gewicht. Daarmee is de prijsstijging van vorige week weer verdwenen.

De prijsstijging van vorige week kreeg geen gevolg bij de slachterijen Tönnies en Vion Duitsland. Die hanteerden een stabiele prijs van € 1,85 per kilo geslacht gewicht. De slachters wezen naar tegenvallende opbrengsten uit de vleeshandel als belangrijkste reden om niet mee te gaan met de verhoging van de Vereinigungspreis.

Onrust

Die houding zorgde voor wat onrust in de Duitse varkensmarkt. Handelaren hadden goede hoop dat de slachterijen deze week alsnog hun prijzen op zouden schroeven naar € 1,88 per kilo. Maar niets blijkt minder waar, want de Vereinigungspreis moet de optimistische 3 cent verhoging van vorige week deze weer inleveren.

Ruimer aanbod

De slachtcijfers van het Duitse landbouwministerie laten ook zien dat het aanbod aan slachtrijpe varkens vorige week wat ruimer was. In totaal kwamen ruim 878.000 varkens aan de haken. Dat is een stijging van bijna 25.000 varkens ten opzichte van een week eerder. Het gemiddelde slachtgewicht lag wel lager, maar alsnog werd er in totaal meer volume verwerkt.

Geen hogere prijzen

Ook in de Nederlandse markt is deze week geen ruimte voor hogere varkensprijzen. Eerder stabiliseerden de DCA Beursprijs 2.0 en de notering van Vion al. Woensdag gaven Compaxo, Pali en Van Rooi hier gevolg aan door hun varkensprijzen ook ongemoeid te laten. Het blijft dus voorlopig bij de sterke prijsstijgingen van de afgelopen 2 weken.

Groei in aanbod

Dat er nu geen ruimte is om de prijs verder te verhogen, heeft grotendeels te maken met een groei in het aanbod. Hoewel het aanbod nog altijd niet heel ruim is, worden er wel meer varkens geslacht dan vorige week. De sterke stijging van de varkensprijzen kan hier niet los van worden gezien. Een slachtrijp varken levert ruim 10 cent per kilo meer op dan 2 weken terug.

Hogere temperaturen

Hoe de markt zich verder ontwikkelt, blijft lastig in te schatten. Gezien de hogere temperaturen die eraan zitten te komen, kan er weer wat groeivertraging in de markt sluipen. Bovendien zou de afzet van barbecuevlees een impuls kunnen krijgen. Het blijft echter de vraag of deze zaken ook zullen leiden tot een hogere varkensprijs. Voorlopig wordt rekening gehouden met een stabiele notering.

Prognose: stabiele prijzen

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.