Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

Varkensprijzen plussen met 7 cent

Aan de verhoging van de varkensprijzen komt deze week nog geen einde.

Woensdag 7 augustus noteerden zowel de Duitse Vereinigungspreis als Tönnies en Vion 7 cent hoger tot een niveau van € 1,85 per kilo geslacht gewicht. In 2 weken tijd is de varkensprijs inmiddels met 11 cent gestegen en zijn de prijsverlagingen van afgelopen maand tenietgedaan. In Nederland deed Vion maandag 5 cent bij de prijs en noteert nu € 1,83 per kilo. Exclusief btw is dat respectievelijk 4,5 cent en € 1,665 per kilo. Van Rooi Meat verhoogt met 6 cent per kilo naar € 1,64 per kilo.

Vlotte handel in varkensvlees

De omslag in de markt is het gevolg van een vlotte handel in varkensvlees bij een beperkt aanbod varkens. In een aantal Duitse deelstaten lopen de vakanties af, wat een grotere vraag naar vlees betekent. Ook loopt de export naar Azië beter dan enkele weken geleden, wat de markt een extra impuls geeft.

Andere slachtdata

Dat er minder varkens zijn is ook te zien in de slachtdata. In Duitsland werden in week 30 nog 896.000 varkens geslacht; dat zijn er bijna 40.000 minder dan vorig jaar. Hier is het aantal slachtingen gedaald naar 279.000 stuks bij een gemiddeld geslacht gewicht van 95,8 kilo. Het is het laagste gewicht en aantal varkens sinds maanden.

Niet alleen halleluja

Toch is het niet alleen halleluja. Zo noteerde de Duitse internetveiling Teleporc 1 cent minder dan vrijdag. Ook komen uit dat land berichten dat slachterijen de hogere inkoopprijs van de varkens niet terugverdienen in de markt. Het blijft de vraag wat er gebeurt als het aanbod varkens de komende weken toeneemt.

Prognose: Varkensprijzen hoger.

Laatste reacties

 • ach die arme slachterijen.

 • putten

  valt nog maar te bezien of het aanbod toeneemt, de groei is er door de hitte aardig uit.

 • adriemulders

  ow,weer een andere redacteur die de zaak kapot moet schrijven van z'n sponsors!! ga lekker op vacantie jongen!!,een maand of zes.

 • Hogman1

  doe maar niks aan slachterijen vragen. die leven van verlies, al mijn hele leven lang

 • Peerke1

  Och de twee euro is al weer in zicht. Voor minder zouden wij het eigenlijk ook niet moeten doen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.