Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

Zeugen gaan met biggen in groep in kraamstal

De nieuwe kraamstal van Jeroen van Doremalen is voorbereid op zeugen met biggen in groepen. Hij kijkt stap voor stap hoe het gaat.

De nieuwe kraamstal van het zeugenbedrijf van Jeroen van Doremalen in Erica (Dr.) is allesbehalve standaard. De ondernemer koos voor 1 grote afdeling met 340 kraamhokken die alleen met halfhoge wanden zijn gescheiden in 10 ruimtes met 34 hokken. “Het is brandveiliger door het achterwege blijven van een luchtkanaal en mede daardoor ook goedkoper te bouwen”, vertelt de varkenshouder.

Jeroen van Doremalen begint dit jaar met biggen en kraamzeugen in de groep. Hij verwacht onder andere betere resultaten. - Foto's: Hans Banus
Jeroen van Doremalen begint dit jaar met biggen en kraamzeugen in de groep. Hij verwacht onder andere betere resultaten. - Foto's: Hans Banus

Meer dan een vrijloopkraamhok

Ook bijzonder is de grote ruimte tussen de achterzijde van de kraamhokken; normaal is dat een smalle voer/controlegang, maar bij Van Doremalen zit er 3 meter tussen de rijen met kraamhokken. Op termijn zullen de zeugen met biggen na een paar dagen daar in groepen kunnen lopen. De varkenshouder heeft het systeem voor het eerst gezien in Duitsland en het sprak hem om meerdere redenen aan. Het is méér dan een vrijloopkraamhok. “Daarin kan een zeug alleen maar een rondje draaien.”

De zeugen gaan een dag voor het werpen vast in een gangbaar kraamhok. 5 tot 6 dagen na het werpen gaan ze in de groep.
De zeugen gaan een dag voor het werpen vast in een gangbaar kraamhok. 5 tot 6 dagen na het werpen gaan ze in de groep.

Bij meerdere zeugen drinken

Van zeugen en biggen in groepen verwacht hij juist extra voordelen. Belangrijk is dat biggen bij meerdere zeugen drinken. Daardoor worden de aanwezige spenen optimaal benut en kan hij met minder pleegzeugen werken. Bovendien kan hij per groep een automatisch (brij)voersysteem plaatsen, bijvoorbeeld in de loopruimte of in een leeg kraamhok. “Dat is goedkoper en efficiënter dan per kraamhok een voersysteem.” In het algemeen verwacht de ondernemer dat het welzijn van zeugen en biggen toeneemt, wat altijd gunstig is.

Bedrijfsgegevens

 • 1.250 zeugen
 • 400 opfokgelten
 • 5 medewerkers
 • 1-weeks productiesysteem
 • 34,65 biggen gespeend per zeug
 • 7,94 % uitval tot spenen

Om de zeug los te laten, wordt het schotje dat achter de zeugenbox zit, geplaatst tegen de voorwand.
Om de zeug los te laten, wordt het schotje dat achter de zeugenbox zit, geplaatst tegen de voorwand.

Schotjes omhoog zetten

De inrichting wijkt op een aantal punten af van gangbare kraamhokken. Het belangrijkste verschil zijn de schotjes aan de achterzijde die na een paar dagen omhoog worden gezet. Doordat de bovenkant van de schotjes dan hoger komt, kan de zeug er ook niet overheen springen. Als de zeug ook los mag, kan de box open en wordt het schotje eronder weggenomen en geplaatst in een houder tegen de voorwand. De roosters in de gang zijn volledig van kunststof. Dat is goed voor de mestdoorlaat, waardoor de vloer schoon blijft en de zeugen goed grip hebben. Het rooster is bovendien gemakkelijk te reinigen.


 • Jeroen van Doremalen en zijn bedrijf in Erica (Dr.).

  Jeroen van Doremalen en zijn bedrijf in Erica (Dr.).

 • Zeugen gaan met biggen in groep in kraamstal

Warmte in de kraamstal

2 verwarmde plaatjes en een biggenlamp zorgen in de kraamstal voor de benodigde warmte. Elektra is relatief goedkoop; dankzij zonnepanelen op het dak en warmtepompen die warmte uit de luchtwasser halen is het bedrijf netto-energieleverancier. Daardoor blijft de ruimtetemperatuur wat lager, wat fittere zeugen geeft. “De voeropname is goed in de kraamstal en de zeugen geven veel melk.” Met automatische dosators met een curve en meerdere voerbeurten per dag kan de varkenshouder secuur het schema per zeug optimaliseren.

De kraamafdeling is 1 grote ruimt met 340 kraamhokken. Vooraan het deel waarin Van Doremalen begint met de proef met losse zeugen en biggen.
De kraamafdeling is 1 grote ruimt met 340 kraamhokken. Vooraan het deel waarin Van Doremalen begint met de proef met losse zeugen en biggen.

Inrichting heel laten

De stal is vorig jaar gereedgekomen. Omdat het een nieuw bedrijf is met een jonge zeugenstapel, wilde Van Doremalen eerst wennen aan de stal en kijken welke resultaten haalbaar zijn op traditionele wijze. Komend jaar gaat hij stap voor stap kijken wat er mogelijk is met de groepshuisvesting. In 1 gang zijn inmiddels de dwarshekken geplaatst om de ruimte in drieën te verdelen. De planning is om eerst de zeugen voor het werpen los in de groep te doen en een paar dagen voor het werpen gaan ze dan in de box. Een week na het biggen gaan de zeugen met de biggen in de groep.

Misschien gaan in eerste instantie alleen de biggen in de groep, afhankelijk van hoe de zeugen zich houden

Of het precies zo gaat werken, is nog afwachten. Misschien gaan in eerste instantie alleen de biggen in de groep, afhankelijk van hoe de zeugen zich houden. Angst voor meer uitval bij de biggen heeft Van Doremalen niet; meer zorgen heeft hij of de zeugen de hokinrichting heel laten. Lachend: “Als de zeugen de hokken niet slopen, gaat het al best goed.” Van Doremalen verwacht niet dat de zeugen agressief zijn naar elkaar, want ze komen uit dezelfde groep tijdens de dracht. Ze mogen voor het werpen al aan elkaar wennen.

De dosators zijn computergestuurd. Bovenin is de luchtinlaat te zien en links de afvoer naar de luchtwasser.
De dosators zijn computergestuurd. Bovenin is de luchtinlaat te zien en links de afvoer naar de luchtwasser.

Meerkosten terugverdienen

Het los kunnen laten van de zeugen en biggen kost de ondernemer ongeveer € 150.000 aan extra investering. Dat zit met name in 2 vierkante meter extra ruimte per zeug. Toch heeft hij goede verwachtingen om deze meerkosten terug te verdienen. Biggen met een betere gezondheid en technische resultaten en eenvoudig bijvoeren moeten daarbij helpen. Een andere route komt mogelijk uit een meeropbrengst uit de markt via een concept. “En in Duitsland zijn er plannen waarbij het verplicht wordt om binnen 15 jaar op deze manier te gaan werken.”

De ondernemer vindt het in ieder geval leuk om ermee te experimenteren. Het geeft hem meer vertrouwen in de toekomst en draagt bij aan een positieve uitstraling van zijn bedrijf. Dat gebeurt ook heel dichtbij. “We hebben hierboven een zichtruimte en het is toch mooi als mensen het zo met eigen ogen kunnen zien.” Bezoekers zullen dit jaar met eigen ogen kunnen zien hoe de ontwikkeling van het losloopkraamhok hier vorm gaat krijgen.

Laatste reacties

 • Vhouder

  prachtig wel gedurfd

 • chungnkh

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • varkenszorg

  Mooi systeem !! Ik verwacht dat het goed gaat met de zeugen en biggen los.

 • joannes

  Terug naar de natuur daar lopen ze ook door elkaar! En Opa had ze ook bij elkaar in de jaren 70!

 • zeugenhouderij!!

  is het niet te glad voor de zeugen die kunstof roosters?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.