Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Vleesvarkensprijs hard onderuit

Varkenshouders die prijsafspraken hebben op basis van de DCA Beursprijs 2.0 zijn deze week goed af.

De Beursprijs is de enige notering die deze week niet omlaag gaat maar stabiel noteert op € 1,72 per kilo. Slachterijen klagen al weken over de stroef lopende afzet. Belgische slachterijen die door de AVP-perikelen al een financieel lastig voorjaar hadden, bleken de eersten die de financiële pijn niet meer konden dragen. Zij zetten vorige week een -6 op de klok. Dat bracht de eerste steen van de domino aan het wankelen en gaf ook andere slachterijen een opening tot prijsverlaging.

Flinke klap

Vion noteerde maandag € 1,82 per kilo geslacht gewicht. Dat is 4 cent lager dan vorige week. Van Rooi Meat zakt 3 cent naar € 1,62 per kilo geslacht gewicht. Zowel Compaxo als Pali Group zetten een -6 op het bord. Hun prijzen dalen naar respectievelijk € 1,58 en € 1,75 (€ 1,61 ex btw) per kilo.

Een risico bij een dalende varkensprijs is dat afnemers op de vleesmarkt ook direct teruguit gaan bieden, dus dat de vleesmarkt nog moeilijker gaat lopen. Voor je het weet beland je in een glijdende schaal omlaag. De Duitse marktpartijen wilden daarom een statement maken. Eén flinke klap naar beneden, die dan ook voor de komende weken geldt. Dat doet zeer, maar geeft wel duidelijkheid.

Geen hauspreise

Alleen komt het dan aan op de grootte van die klap. Slachterijen wilden 8 cent naar beneden om op het ronde getal van € 1,75 uit te komen. Dat was Producentenorganisatie VEZG te veel. Die zette zijn toonaangevende notering uiteindelijk 6 cent lager dan vorige week, op € 1,77 per kilo. De grote slachterijen schaarden zich daar uiteindelijk ook achter en kwamen niet met hauspreise. Echter wel met toevoeging van de opmerking dat een verdere daling volgende week niet uitgesloten is. Tot zover de duidelijkheid.

Een flinke stap naar beneden staat in de boeken. Volgende week zullen een aantal Nederlandse noteringen hun prijsniveau verder bijstellen tot de -6. En dan is het afwachten hoe de Duitse markt het dan oppakt; is de huidige sprong omlaag voldoende om stabiel verder te gaan of wordt er verder geknabbeld? Dat zal moeten blijken.

Prognose: prijsdruk

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Laatste reacties

  • Leslie

    Wij zijn de slachterijen, wij hebben macht. Probleem is dat er te veel varkens onder concepten liggen. 90 procent van de varkens ligt onder concept. Slachterijen zitten achterover in de stoel,varkens komen toch.

  • grolschzetor

    Helemaal goed! Vraaggestuurde markt!

  • goldfinger

    Helaas weer geen goed nieuws! Oorzaak van dalende varkensprijzen? In de Filipijnen heeft men varkensvlees van Tönnies ontdekt, van Duitse oorsprong gemengd met varkens van Poolse origine. De Filipijnen hebben geen vertrouwen meer in de Duitse Voedselagentschappen en weigeren nu alle import van Duitse slachthuizen, met het gekende gevolg. Vion exporteert enkel koppen, poten en staarten naar China. De Chinese overheid vond varkenswangen terug die besmet bleken met AVP, en dit in verpakkingen van Vion. Vion kon de herkomst traceren en de beschuldiging weerleggen, en toen bleek dat de Chinese vleesimporteurs deze verpakkingen gerecycleerd hadden, het ging wel degelijk om Chinees vlees... Toch wordt dit beschouwd als een poging van China om de wereldmarkt te destabiliseren en aldus de prijzen voor varkensvlees te kelderen (in bepaalde delen van China meer dan 1 USD per pond of 0,453 kg). Men verwacht prijsdalingen tot 0.2€/kg LG of opnieuw een basisprijs BPG van +/- 1,10€/kg.

Of registreer je om te kunnen reageren.