Varkenshouderij

Achtergrond

Vleesvarkensnoteringen opnieuw onveranderd

Hoe het gaat op de varkensmarkt is afhankelijk van wie je de vraag stelt.

Volgens slachterijen zet de mineurstemming voort, maar handelaren benadrukken vooral de goede vraag. Zij merken dat de aangeboden varkens vlot worden opgenomen. Bovendien signaleren ze dat er steeds minder dieren komen. Handelaren roepen slachterijen daarom op de rust te bewaren. Als de eerste prijsverlaging op het bord staat, is het glijden begonnen. Dan krijgen slachterijen het op de vleesmarkt nóg moeilijker in de prijsonderhandelingen omdat afnemers direct naar de dalende inkoopprijzen gaan verwijzen. Sommige handelaren voorzien door het krappe aanbod over een aantal weken zelfs een prijsstijging.

Wereldwijde vleeshandel

De slachterijen benadrukken dat de wereldwijde vleeshandel erg slap is. Waar normaal op woensdag al driftig de opdrachtboekjes voor komende week worden gevuld, zijn de verkoopgesprekken nog vooral duwend van aard midden in de week. Pas op vrijdag krijgt de planning voor de volgende week vorm.

Zomervakanties

Duitse slachterijen voegen daar nog aan toe dat daar de eerste zomervakanties al begonnen zijn. Over 2 weken heeft twee derde van de Duitsers zelfs al vrij. Dat remt de vleesverkoop.

Het effect van het lage aanbod zal volgens slachterijen een veel beperktere invloed op de prijs hebben dan de moeizame vleesafzet. De vraag is sturend en als het verlies zo groot wordt dat je de varkens liever niet meer slacht, dan doet aanbod er minder toe. En slachterijen zeggen dicht bij dat punt te zitten.

Kosten per kilo vlees

Aan de andere kant is het voor slachterijen, juist als het financieel moeizaam gaat, zaak om hun capaciteit en personeel zo goed mogelijk in te zetten. Anders lopen de kosten per kilo vlees alleen maar verder op. Dus het spel van vraag en aanbod zoals het zich al weken laat zien, zal nog wel even voortduren en zullen ook zij zich inzetten om de prijzen op het huidige niveau te houden. Niemand wil prijsval ontketenen, dus letten ze meer dan ooit op wat andere slachterijen prijstechnisch doen.

Prijzen blijven gelijk

Deze week blijft qua prijzen alles bij het oude. De vleesvarkensnotering van Vion staat voor de vierde achtereenvolgende week op € 1,86 per kilo geslacht gewicht (€ 1,71 ex btw). En de DCA Beursprijs 2.0 noteert na een paar weken van lichte stijging ook een onveranderde prijs: € 1,72 per kilo. Datzelfde doen Van Rooi Meat (€ 1,65 per kilo), Compaxo (€ 1,64 per kilo) en Pali Group (€ 1,81 per kilo, is € 1,66 ex btw). Ook de Duitse noteringen houden de € 1,83 die al een maand op de borden staat ook deze week vast.

Prognose: stabiel tot lager

Foto

  • Foto: Koos Groenewold

    Foto: Koos Groenewold

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.