Varkenshouderij

Achtergrond

Teleporc-prijs zakt 4 cent

De moeizame vleesmarkt krijgt de varkensmarkt in zijn grip. Prijsdalingen vorige week in België hebben de domino aan het rollen gebracht.

Ook in Duitsland rommelt het. Slachterijen dreigen met ‘hauspreise’ die 5 tot 6 cent lager liggen dan de geldende varkensprijs van € 1,83 per kilo. De graadmeter van de Duitse varkensmarkt, internetbeurs Teleporc, is op de dinsdagveiling 4 cent gezakt. De gemiddelde veilingprijs daalde van € 1,92 naar € 1,88 per kilo. Van de 17 aangeboden partijen werden er slechts 8 verkocht.

Vleesafzet moeizaam

Het lagere niveau komt door de moeizame vleesafzet. Bovenop de stroeve Europese afzet en de strubbelingen met China hebben Duitse exporteurs een ban uit de Filipijnen opgelopen. De autoriteiten daar troffen in een Duitse levering ook 250 kilo Pools vlees aan.

Door de ophef proberen Duitse boeren versneld te leveren. Varkensvakbond ISN roept boeren op het hoofd koel te houden omdat juist het beperkte aanbod van slachtvarkens een zegen is in de huidige markt. De vooruitzichten op langere termijn zijn nog altijd gunstig, zo benadrukt ISN.

In Nederland noteerde de DCA Beursprijs onveranderd op € 1,72 per kilo geslacht gewicht. Slachterij Vion stelde zijn notering naar beneden bij. Dieren die daar deze week worden geslacht brengen ook 4 cent minder op.

Prognose: prijsdruk.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.