Varkenshouderij

Achtergrond

Special huwelijk met een fokkerijorganisatie

Schwartz Farms bundelde in 2017 de krachten met geneticabedrijf Choice. Daarmee werd het onderdeel van een fokkerij-onderzoeksprogramma.

Brian Schwartz loopt naar het eind van de biggenopfokafdeling. “We hebben de mannetjes voorin de afdeling, dicht bij de deur, liggen en de vrouwtjes aan het eind. Omdat de vrouwtjes achteruit plassen, is het gangpad daar helemaal nat, maar bij de deur is het droog. Ik hoef er nu niet steeds doorheen te lopen, waardoor mijn schoenen en de gangpaden veel schoner blijven.”

Het is een kleine aanpassing, maar wel typisch voor Brian Schwartz en zijn vrouw Phyllis. Het echtpaar heeft een bedrijf met 600 zeugen in de Amerikaanse staat Missouri. Ze hebben graag een nette boerderij, vandaar de schone gangpaden en de afwezigheid van vliegen.

Schwartz Farm in Stover, Missouri (VS)


 • Brian (50) en Phyllis Schwartz (51) houden 600 zeugen, 250 stuks vleesvee en kalveren op 243 hectare grasland. Naast deze boerderij heeft Brians broer Anthony nog 4 vleesvarkensstallen 8 kilometer verderop aan dezelfde weg. Schwartz Farms besloot weer zeugen te gaan houden na 4 jaar leegstand. Brian en Phyllis gingen de samenwerking aan met geneticabedrijf Choice. Ze leveren daar jonge dieren aan, zodat hun groeiproces nauwlettend in de gaten kan worden gehouden. - Foto’s: Vincent ter Beek

  Brian (50) en Phyllis Schwartz (51) houden 600 zeugen, 250 stuks vleesvee en kalveren op 243 hectare grasland. Naast deze boerderij heeft Brians broer Anthony nog 4 vleesvarkensstallen 8 kilometer verderop aan dezelfde weg. Schwartz Farms besloot weer zeugen te gaan houden na 4 jaar leegstand. Brian en Phyllis gingen de samenwerking aan met geneticabedrijf Choice. Ze leveren daar jonge dieren aan, zodat hun groeiproces nauwlettend in de gaten kan worden gehouden. - Foto’s: Vincent ter Beek

 • Special huwelijk met een fokkerijorganisatie
 • Brian Schwartz bekijkt een speenbig.

  Brian Schwartz bekijkt een speenbig.

Bedrijfsgegevens

600 zeugen

20 dagen speenleeftijd

96 kraamhokken

2.000 plaatsen voor gespeende biggen

3 soorten zeugen

243 hectare

De twee hebben een breder doel dan alleen leveren aan de commerciële markt. Daarom waren ze de aangewezen partner voor varkensfokkerij Choice die hen in 2017 benaderde voor samenwerking in zijn onderzoeksprogramma. “We waren op zoek naar varkenshouders die we kunnen vertrouwen en die aankunnen wat wij hen vragen”, zegt geneticus James Rohl. “Dit bedrijf ligt in een afgesloten gebied; de eerstvolgende varkenshouderij ligt 8 kilometer verderop”, zegt Schwartz. “De bomen om de boerderij helpen ook om de biosecurity te verbeteren.”

Juist geen high health

Het echtpaar houdt varkens voor Choice onder bedrijfsmatige omstandigheden. Choice heeft ook andere proefbedrijven, maar daar worden de dieren juist onder strikte gezondheidsomstandigheden gehouden, legt Rohl uit. “We hebben ook varkens van onze lijnen nodig die onder bedrijfsmatige omstandigheden gehouden worden en die we kunnen volgen en monitoren.” De familie Schwartz speelt in dit proces een belangrijke rol. Hun bedrijf fokt en levert gespeende biggen van ongeveer 8 weken of 23 kilo.

“Alle varkens zijn eigendom van Choice, net als het voer, de medicijnen en de oormerken”, legt Phyllis uit. Een deel van hun biggen gaat naar locaties waar intensief onderzoek naar prestaties van het nageslacht plaatsvindt. Andere dieren gaan naar reguliere mestbedrijven in Iowa en Nebraska. “We worden betaald voor alle varkens die we leveren. De overeenkomst geeft ons een hoop stabiliteit.”

Lees verder onder de foto.

Elke big die wordt geboren op de boerderij van Schwartz, krijgt een oormerk met barcode.
Elke big die wordt geboren op de boerderij van Schwartz, krijgt een oormerk met barcode.

Oormerken zijn essentieel in de tracering van de dieren. Elke big krijgt er een met een barcode. Zo kunnen de prestaties van individuele biggen in de gaten worden gehouden. Alle zeugen hebben gekleurde oormerken. De kleuren laten zien waar het dier zich in de fokpiramide bevindt. Schwartz Farms heeft Large White-zeugen voor de top- en subfok en Large Whites x landras-zeugen voor de vermeerdering. De zeugen worden geïnsemineerd met Duroc en Piétrain-sperma dat Choice verstrekt. Omdat het bedrijf gesloten is, verlaten sommige geselecteerde vrouwelijke biggetjes van grootouderdieren de boerderij niet, maar worden later als vermeerderingszeug ingezet.

Huisvesting

Alle guste en dragende zeugen en het handjevol zoekberen worden in voerligboxen gehouden. Ze krijgen vers water door kleine kanaaltjes in de vloeren en worden 2 keer per dag gevoerd. De kraamstal telt 4 tunnelgeventileerde ruimtes met elk 24 kraamboxen. “We willen nog een extra ruimte bouwen voor 24 boxen”, zegt Brian. “Dan kunnen we de biggen nog iets langer bij de zeug laten.” Nu worden ze op ongeveer 20 dagen gespeend.

Lees verder onder de foto’s.


 • Het is rustig in de kraamafdeling.

  Het is rustig in de kraamafdeling.

 • Door de vrouwelijke speenbiggen aan het eind van de afdeling te plaatsen, blijven de gangpaden schoon.

  Door de vrouwelijke speenbiggen aan het eind van de afdeling te plaatsen, blijven de gangpaden schoon.

Voeren gebeurt in de kraamstal met de hand, zodat de zeugen en hun biggen goed in de gaten kunnen worden gehouden. De biggen worden alleen geënt tegen PCV2. De kunststofroostervloeren zijn van helderblauw plastic. “Dat helpt bij het schoonmaken”, legt Brian uit. “Als de vloer na schoonmaak en desinfectie niet blauw is, is het niet goed gedaan.” Tot slot zijn er op het bedrijf ook nog 8 afdelingen met elk 250 gespeende biggen.

Gelten op afstand

Op 400 meter van het hoofdgebouw is de ‘Gilt Developer Unit’ (GDU). Deze unit is een direct resultaat van de samenwerking met Choice. In eerste instantie is dit voor opfok van gelten die van een van Choice’s andere proefboerderijen komen. Op termijn wordt dit de plek waar de jonge vrouwelijke biggen heen gaan als ze uit de opfokafdeling komen.

Lees verder onder de foto.

De ontwikkelingsafdeling voor gelten is net toegevoegd aan de boerderij van Schwartz.
De ontwikkelingsafdeling voor gelten is net toegevoegd aan de boerderij van Schwartz.

Omdat het fokprogramma met Choice-dieren pas net is gestart, zijn er nog geen tweedeworpszeugen aanwezig. Cijfers als de gemiddelde dagelijkse gewichtstoename of het aantal gespeende biggen per zeug per jaar zijn daarom moeilijk te schatten. Tussentijdse resultaten op basis van de eerste rondes gelten zien er echter veelbelovend uit. Gelten bereikten een worp van 12,4 biggen, wat neerkomt op zo’n 30 biggen per zeug per jaar. Geweldige resultaten, zegt een stralende Phyllis.

Het echtpaar merkt de voordelen van hun nieuwe foklijnen ook in andere eigenschappen; zo noemen ze uniformiteit en het kalme, vriendelijke karakter van de zeugen. Ze gaan makkelijk liggen nadat iemand de ruimte is binnengekomen. Brian kan het hiermee alleen maar eens zijn: “Ik ben gewoon blij dat we de overstap hebben gemaakt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.