Varkenshouderij

Achtergrond

Slachtzeugenprijs omlaag door vakantieluwte

De slachtzeugennoteringen gaan opnieuw omlaag.

De Duitse slachterijen en de Vereinigungspreis gaan 3 cent omlaag naar respectievelijk € 1,18 en € 1,28 per kilo. Vion volgt de prijsdaling in Duitsland van vorige week met een verlaging van 5 cent inclusief btw naar € 1,48 (€ 1,36 ex btw). Pali Group komt 4 cent lager op € 1,20 uit. Hellendoorn verlaagt deze week 2 cent naar € 1,08 per kilo geslacht en Tijs Haarle ook min 2 naar € 0,96 per kilo levend.

Seizoen is bepalend voor de koers

Na 4 weken een stabiele notering kwam vorige week een kentering. Het is opvallend dat de stappen terug van de zeugenprijs gelijk vallen met die van de vleesvarkens. Volgens marktkenners is dit niet de reden. Het seizoen is veel bepalender voor de koers. Zeugenvlees wordt verwerkt tot worst en salami. Daarvan is de consumptie nu niet hoog. Bovendien is het vakantietijd en zijn er minder medewerkers in de worstfabrieken beschikbaar. De verwerkers hebben om beide redenen totaal geen haast om producten te maken. Ze kopen de ‘grondstof’ wat flauwer in en dat geeft prijsdruk op de zeugenmarkt. Hoewel het aanbod aan zeugen ook beperkt is, zal die prijsdruk de komende weken blijven bestaan.

Prognose: licht dalend

Of registreer je om te kunnen reageren.