Varkenshouderij

Achtergrond

Prijsdruk regeert biggenmarkt

De vraag op de biggenmarkt is normaal voor de tijd van het jaar.

Het aanbod is echter groter dan de vraag. En doordat de export slappe tijden doormaakt, neemt die nu het extra aanbod niet op. De extra biggen blijven daardoor allereerst op de inlandse markt. Gesloten bedrijven leveren wat sneller om ruimte te maken voor de nieuwe opleg. En bij vaste koppelingen wordt eerst gekeken naar de voergeldstalnemers en als het niet anders is, worden koppels die over zijn voor export aangeboden. Dan moet de vermeerderaar echter wel genoegen nemen met een duidelijk lagere prijs.

Lagere prijzen

Een groter aanbod dan vraag resulteert in lagere prijzen. Ook deze week zakken de biggennoteringen. De BestPigletPrice verliest deze week € 2 en komt op € 54,50 per big. De biggennotering van Vion zakt met € 2,50 naar € 59,50 (ex btw € 54,59) per big.

De Duitse noteringen blijven nog wel stabiel. Zowel de Nord-West-notering als de verwachtingsprijs van de VEZG staan nog steeds op € 64 per big. Dat is niet iets waar handelaren van opkijken. Het is ook in andere jaren zo dat de Duitse noteringen later beginnen te stijgen, en dan ook later dalen dan de Nederlandse prijzen.

Verdere teruggang van biggenprijs

Breed gedragen is de verwachting dat vermeerderaars ook volgende week nog rekening moeten houden met een verdere teruggang van de biggenprijs. Daarna zal het ook sterk afhangen van de ontwikkeling van de vleesvarkensprijs. Verhoudingsgewijs zijn biggen bij de huidige varkensnoteringen nog aan de prijs. De prijsdruk zal nog wel even aanhouden.

Prognose: prijsdaling

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij op Maat.

Of registreer je om te kunnen reageren.