Varkenshouderij

Achtergrond

Markt bijproducten in balans

De meeste reuring die er de afgelopen week is geweest was de overgang van de vertegenwoordiging van tarwegistconcentraten Bergapro en Sastapro van Bonda naar Duynie.

Voor de varkenshouders verandert in ieder geval het contactadres, maar verder in principe niet veel. De prijs is immers vooral afhankelijk van de aanvoer vanaf de tarwe verwerkende industrie. Wel vervalt het Bonda-product Optipro, een blend van tarwegistconcentraten. Duynie levert als blend van tarwegistconcentraten Novipro. De vraag naar tarwegistconcentraten blijft deze weken goed, en is in evenwicht met het aanbod.

Leverbaarheid tarwezetmelen

Voor tarwezetmelen is het hier en daar wat schakelen voor zowel de leveranciers als afnemers, omdat de leverbaarheid minder is vanwege productiestop (onderhoud). Dat is een tijdelijke kwestie. De recente prijsstijgingen voor zowel tarwezetmeel als tarwegistconcentraten zijn ook doorgevoerd in de tarieven voor overige bijproducten die zowel energie als eiwit brengen, zoals Biva. Bij ForFarmers deze week maar 1 wijziging, voor Soyfeed, onder invloed van de verhoogde tarieven voor eiwitrijke voeders. Daarmee liep deze prijs wat achter.

Aanvoer aardappelproducten

De aanvoer van aardappelproducten, is momenteel mondjesmaat. Stoomschillen zijn nog schaarser dan ze toch al waren. Er zijn verwerkers die stoppen voor onderhoud, vakantieperiode, dan wel afwachting van goedkopere grondstof dan de tot dusver erg dure fritesaardappelen van de oogst 2018. Varkenshouders kunnen net de helft voeren van wat ze normaal zouden doen. Prijsverlaging zit er voor dit product voorlopig zeker niet in.

Prognose: prijzen gelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.