Varkenshouderij

Achtergrond

Laatste biggen worden niet verkocht

De biggenmarkt wordt een steeds lastiger verhaal.

Afzet via vaste koppelingen loopt goed door, maar koppels vrije biggen zijn veel moeilijker aan de man te brengen. De laatste biggen worden volgens handelaren niet verkocht. De vraag is lauwtjes. De all-in all-out-plaatsen die er waren voor de losse koppels zijn er nauwelijks meer. En export is ook een zware dobber. Zowel de Spaanse als de Poolse importeurs zijn weinig kooplustig en bieden ver onder de hier geldende marktprijzen.

Ruim voldoende biggen beschikbaar

Hoewel het aanbod niet meer groeit, zijn er nog altijd ruim voldoende biggen beschikbaar voor het aantal plekken dat vrij komt. Doordat er 4 maanden geleden minder biggen waren, zijn er toen minder opgelegd en komen er nu ook minder plekken vrij.

Voordeel door het weer

Het weer speelt de laatste week wel weer in het voordeel. Doordat het minder warm is de groei van de varkens beter, waardoor het eindgewicht eerder is bereikt en daardoor plekken eerder vrij komen. Wel zijn vleesvarkenshouders wat afwachtender dan een aantal weken geleden vanwege de hoogte van de biggenprijs en de nu dalende varkensprijs. Dat maakt stoppers bovendien aan het twijfelen; door de dalende biggenprijs wachten sommigen nog even af met opleggen. Maar nu de varkensprijs ook daalt, twijfelen sommigen of ze die laatste ronde überhaupt wel moeten opleggen. En vanaf eind augustus zijn deze plekken definitief van de markt.

Dalende prijzen

Al met al zorgt het voor dalende biggenprijzen. De DCA BestPigletPrice zakt deze week onder de € 50-grens. Met een -3 komt deze op € 49 per big. Vion noteert voor de biggen een daling van € 4 naar € 52,50 per big (€ 48,16 ex btw). Ook de Duitse biggenprijs zakt deze week met € 4 naar het ronde bedrag van € 60 per dier.

Prognose: prijsdaling.

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij op Maat.

Of registreer je om te kunnen reageren.