Varkenshouderij

Achtergrond

Goede zeugenprijs loopt wat terug

Na weken stabiel gestaan te hebben dalen de Duitse zeugennoteringen.

Slachterijen Tönnies en Westfleisch noteren € 1,21 tegen € 1,25 de weken ervoor. De Vereinigungszeugenprijs gaat zelfs 6 cent onderuit, naar een niveau van € 1,31 per kilo. De slachterijen verwijzen naar het seizoen: in de zomer wordt minder worst gegeten, zeker in de vakantieperiode. Dan draaien bovendien de worstfabrieken op een lager pitje omdat hun medewerkers dan ook vrij zijn.

Aanbod neemt komende weken toe

Het aanbod is volgens slachterijen vergelijkbaar met afgelopen weken. Ze verwachten echter dat dit de komende weken toeneemt doordat vermeerderaars sneller gaan vervangen nu de biggenprijs zakt. Handelaren omschrijven het aanbod echter als erg krap. Zij vermoeden dat de daadwerkelijke achterliggende reden is dat de varkensprijs zakt en daarom de zeugenprijs mee moet.

Zeugenprijs op uitstekend niveau

Evengoed is de zeugenprijs nog altijd op een uitstekend niveau. De notering van Tönnies staat, ondanks de daling deze week, nog altijd ruim 40% hoger dan vorig jaar in week 28. De Nederlandse noteringen staan er deze week verschillend op. De notering van Tijs Haarle volgt de Duitse daling met een -5 op de levende en -6 op de geslachte kilo’s. De prijs per kilo levend komt daarmee op € 0,98. Hellendoorn noteert -2 naar € 1,10 per kilo. Vion en Pali noteren deze week nog onveranderd op respectievelijk € 1,53 (€ 1,40 ex btw) en € 1,24 per kilo.

Daar waar handelaren rekenen op een stabilisatie, spreken Duitse slachterijen de verwachting uit dat de zeugennoteringen de komende weken verder zal dalen. Zij voorzien een verdere teruggang van 5 tot 7 cent.

Prognose: prijsdruk

Of registreer je om te kunnen reageren.