Varkenshouderij

Achtergrond

‘Fietsers lunchen op ons varkensbedrijf’

Varkenshouder Arjan Schreijer uit Hengevelde (Ov.) zoekt verbinding met de burger. Hij doet dit jaar voor het eerst mee aan het evenement Fiets de boer op van de lokale LTO-afdeling die langs verschillende agrarische bedrijven voert.

Het bedrijf van Schreijer is op 25 juli – Boerendag – de vaste lunchstop voor de fietsers van 3 routes. “Ze voorspellen mooi weer. De organisatie heeft ons gezegd dat we wel 700 tot 800 fietsers kunnen verwachten”, aldus Schreijer.

Naam: Arjan Schreijer (39). Woonplaats: Hengevelde (Ov.). Bedrijf: varkensbedrijf met 2.500 vleesvarkens, 16 hectare land en 12 wolvarkens (hobbymatig). - Foto: Jan Willem Schouten
Naam: Arjan Schreijer (39). Woonplaats: Hengevelde (Ov.). Bedrijf: varkensbedrijf met 2.500 vleesvarkens, 16 hectare land en 12 wolvarkens (hobbymatig). - Foto: Jan Willem Schouten

Waarom doet je mee?

“Ik ben benaderd, maar het leek me ook een goed idee om ons varkensbedrijf te laten zien en onze keuzes toe te lichten. Zo hebben wij níet voor verdere opschaling gekozen. Daar is overigens niets mis mee, maar wij kiezen voor een relatief kleiner bedrijf met 2.500 vleesvarkens én verbreding. Die verbreding bestaat bij ons uit 12 wolvarkens waarvan we het vlees aan familie, vrienden en kennissen verkopen. Dat gaat om grofweg 800 kilo per jaar. Het is echt een nichemarkt, maar ik vind het goed om beide kanten te laten zien. Een traditionele varkenshouderij waarbij we voor de wereldmarkt produceren, maar ook de wolvarkens met regionale afzet.”

Wat wil je de fietsers nog meer vertellen?

“Mijn vrouw en 2 buurmeisjes helpen op 25 juli ook volop mee. Daardoor heb ik de tijd om zaken over de traditionele varkenshouderij uit te leggen. Onze wolvarkens lopen in de wei, grazen volop en krijgen restafval van een biologische groentezaak. Dat spreek misschien meer aan, maar het verhaal van de 2.500 gangbare vleesvarkens is niet minder sterk.”

Ik wil laten zien dat we dit op een goede manier kunnen doen

“Je ontkomt er nu eenmaal niet aan om in massa te produceren als de vraag er is. En die vraag blijft de komende decennia ook bestaan. Ik wil laten zien dat we dit op een goede manier kunnen doen.”

Je stelt de stal dus open?

“Nee, dat is te risicovol qua ziekte-insleep. Maar de fietsers kunnen wel door de ramen naar binnen kijken. Zo kunnen ze de hokken goed zien en bekijken hoe de varkens gehouden worden. Daarvoor maak ik een klein plateau, zodat iedereen goed zicht heeft.”

Hoeveel tijd neemt de lunch in beslag?

“De fietsers komen in etappes naar het erf. Ze zijn hier tussen 11 en 2 uur. Maar de voorbereiding kost ook een paar uur. In totaal ben ik er ongeveer een dag aan kwijt. Maar qua werk is dat geen groot probleem. Mijn stalrondes kan ik vooraf en na afloop doen en de piekperiode van laden en lossen is net geweest. Bovendien wordt veel door de organisatie geregeld. Bijvoorbeeld koffie, broodjes en soep. Ons bedrijf moest wel aan enkele voorwaarden voldoen. De ontvangstruimte moest goed zijn, er moest een toilet zijn en het bedrijf moest in het algemeen mooi courant zijn.”

Krijg je nog een vergoeding?

“Nee, maar we mogen op 25 juli wel vlees van onze wolvarkens verkopen. Vers vlees is met een warme dag niet ideaal om in een fietstas mee te nemen en daarom verkopen we alleen droge worsten. We hebben er in totaal 700. Als we er daar flink wat van verkopen, is het win-win voor iedereen.”

Voor meer informatie: www.fiets4daagse.eu

Of registreer je om te kunnen reageren.