Varkenshouderij

Achtergrond

Danish Crown weer gevangen in oude vicieuze cirkel

Danish Crown schrapt slachtcapaciteit en zit in een vicieuze cirkel dan wel neerwaartse spiraal.

Bij de Deense varkensslachter Danish Crown is het weer het oude liedje. Een teruglopend varkensaanbod noopt het concern tot aanpassing van de slachtcapaciteit.

Het aantal wekelijks te slachten varkens in de grootste standplaats – Horsens, Jutland, – gaat terug van 100.000 naar 85.000. Daardoor worden 175 arbeidsplaatsen overbodig.

Slachterij Danish Crown in Horsens, Denemarken.
Slachterij Danish Crown in Horsens, Denemarken.

Productie leek juist toe te nemen

Zulke mededelingen heeft Danish Crown in het verleden vaak genoeg naar buiten gebracht. Het oude liedje dus, maar wel in zoverre dat de vleesvarkensproductie zich vorig jaar even leek te herstellen met een lichte groei.

Dit jaar loopt de zaak echter weer als vanouds terug. Waar gaat het naartoe met Danish Crown? Als het zo doorgaat blijft er van het concern – nog wel de grootste slachter in de EU – weinig over, vreest de vakbeweging. En die staat hierin niet alleen.

De varkensvleesprijs is in jaren niet zo hoog geweest, maar boeren leveren niet meer varkens

De mededeling van Danish Crown komt op een moment dat het met de varkensvleesprijs goed gaat. Sterker: die is in jaren niet meer zo hoog geweest. Met dank aan met name de Afrikaanse varkenspestproblemen in Oost-Azië (lees: China).

Dat zou varkenshouders ertoe moeten aanzetten om meer te leveren, maar dat is dus niet het geval. Danish Crown wijt dit deels aan de nasleep van de droge zomer van vorig jaar waardoor voor veel leveranciers de voerprijzen te hoog zijn geworden.

Een factor is ook dat de Deense biggenexport is blijven groeien

Dat argument lijkt een beetje gezocht en het management gelooft dan ook wel dat dit probleem van tijdelijke aard is. De verwachting is dat de leveranties in het najaar weer toenemen.

Een andere en waarschijnlijk belangrijkere factor is dat de Deense biggenexport is blijven groeien. Meer biggen naar het buitenland betekent logischerwijs minder vleesvarkensproductie op eigen terrein.

Deense prijs blijft achter bij de Duitse

De belangrijkste oorzaak van deze ontwikkeling is dat de vleesprijs van Danish Crown achterblijft bij die van de Duitse zuiderburen. Dit ondanks de in 2017 door het concern geformuleerde doelstelling om met zijn notering de concurrentie € 0,08 per kilo voor te blijven. Dat is tot dusver niet gelukt.

“Alleen omdat Danish Crown de prijs de laatste tijd heeft verhoogd, komen er niet direct meer vleesvarkens”, verklaart voorzitter Kim Heiselberg van varkenshouderijbelangenbehartiger Danske Svineproducenter. “De biggen zijn allang de grens over. De reden: Danish Crown heeft al te lang geen concurrerende prijs kunnen leveren.”

Als we biggen in Denemarken willen houden, moeten we een notering bieden waarmee het attractief is om vleesvarkens te produceren

Dat erkent ook directietopman Jais Valeur. “Als we de biggen in Denemarken willen houden, moeten we een notering bieden waarmee het attractief is om vleesvarkens te produceren”, windt hij er geen doekjes om.

Danske Svineproducenter vindt de gang van zaken niettemin buitengewoon triest. De belangenbehartiger wil samen met de werknemersvakbond niets liever dan dat het concern – een coöperatie en dus eigendom van de leveranciers – het tij uiteindelijk zal weten te keren.

“Als we de vicieuze cirkel niet kunnen doorbreken, betekent dat in het ergste geval een verdergaande afwikkeling van de Deense vleesvarkensproductie. Dat is iets wat we natuurlijk niet wensen”, aldus voorzitter Heiselberg.

Of registreer je om te kunnen reageren.