Varkenshouderij

Achtergrond 2 reactieslaatste update:11 jul 2019

Biggenmarkt levert weer wat in

De biggenmarkt blijft onder druk. Het aanbod is niet veel anders dan afgelopen weken, maar overstijgt de vraag.

Biggen die boven de markt hangen, zijn steeds moeilijker te plaatsen. De export loopt moeizaam. Handelaren die 3 weken geleden nog regelmatig werden gebeld door Duitse klanten of ze nog biggen hadden, kunnen de biggen nu nog niet voor de kale noteringsprijs aan hen kwijt. En ook Spaanse importeurs nemen alleen tegen prijzen af die ruim onder noteringsniveau liggen.

Stap terug

En die noteringen doen ook deze week een stap terug. De DCA BestPigletPrice ligt ook deze week € 2,50 lager dan voorgaande week. De actuele notering is € 52,00 per big. De biggenprijs van Vion gaat met € 3 omlaag naar € 56,50. Dat is € 51,83 ex btw. De Duitse prijzen staan ook deze week nog op de € 64 per big waar ze al weken staan. Het is niet uitzonderlijk dat de prijzen in Duitsland later dalen dan die in ons land. Echter dit zal naar verwachting ook de laatste week zijn dat de Duitse biggenprijzen stabiel noteren. Nu de varkensprijs ook in Duitsland aanmerkelijk daalt, wordt de biggenhandel er niet makkelijker op.

Juli en augustus lastige maanden

De maanden juli en augustus zijn altijd lastige maanden op de biggenmarkt. En dat net op dit moment de varkensprijs daalt, helpt de prijsvorming van de biggen niet. Vleesvarkenshouders vinden het rendement van de dieren die ze nu afleveren tegenvallend. Nu de varkensprijs niet stijgt maar daalt, gecombineerd met de wetenschap dat de echte dure biggen nog komen, halen de motivatie om op te leggen onderuit. De breed gedragen verwachting is dan ook dat de biggennoteringen de komende weken verder terug zullen gaan.

Prognose: prijsdaling

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij op Maat.

Laatste reacties

  • leftturn

    volgens mij is er 2,50 af?

  • Jacco Keuper

    @Leftturn
    Je hebt gelijk. Er was een foutje in de tekst geslopen. Het is inmiddels hersteld.
    Dank voor je reactie.

Of registreer je om te kunnen reageren.