Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Zeugenhouder groeit door tussen oprukkende industrie

De Barneveldse zeugenhouder Ben Hooijer ziet van alle kanten de industrie op zich af komen. Niettemin investeert hij stug door.

Als ergens in Nederland goed zichtbaar is dat de ruimte voor de veehouderij steeds verder afneemt, is dat wel bij Ben Hooijer. Zijn varkensbedrijf in Barneveld wordt meer en meer ingesloten door de oprukkende industrie. Aan de voorzijde van het bedrijf zitten de dichtstbijzijnde hallen op 150 meter afstand. Aan de achterzijde is de afstand van de zeugenstal tot het dichtstbijzijnde gebouw op industrieterrein Harselaar-Zuid 300 meter. Deze afstand gaat verder afnemen. De gemeente heeft vergaande bouwplannen, zodat de industrie de achterzijde van het bedrijf tot 160 meter nadert.

Biggenstal met 1.800 plaatsen

Voor Hooijer vormt de oprukkende industrie geen reden om niet te investeren. In 2015 bouwde hij een biggenstal met 1.800 plaatsen en onder hetzelfde dak zit een enorme loods voor de opslag van stro en machineberging. De afgelopen 2 jaar is de kraamstal gerenoveerd en vorig jaar heeft hij de zeugenstal uitgebreid. De strostal voor de zeugen was te krap, vooral op speendagen. De zeugen gaan na spenen namelijk eerst 5 dagen in de strostal en dan pas in de dekstal. Dan worden ze veel beter berig, is de ervaring van de zeugenhouder.

Voor de uitbreiding zaten de gespeende zeugen noodgedwongen tussen de opfokzeugen. De stal is 430 vierkante meter uitgebreid. De gespeende zeugen hebben nu plaats bij de dragende dieren.

Lees verder onder de foto‘s


 • De kraamstal is afgelopen jaren geheel gerenoveerd. De Topigs 20-zeugen brengen grote tomen biggen ter wereld. - Foto's: Koos Groenewold

  De kraamstal is afgelopen jaren geheel gerenoveerd. De Topigs 20-zeugen brengen grote tomen biggen ter wereld. - Foto's: Koos Groenewold

 • Ben Hooijer (58) met zijn partner Francijn Mekking. Hooier heeft een bedrijf met 600 zeugen en produceert sinds kort groene energie. Op drie dakvlakken liggen samen 994 zonnepanelen.

  Ben Hooijer (58) met zijn partner Francijn Mekking. Hooier heeft een bedrijf met 600 zeugen en produceert sinds kort groene energie. Op drie dakvlakken liggen samen 994 zonnepanelen.

 • Tot 2011 hield Hooijer legkippen. Nog veel langer geleden liepen er ook melkkoeien op het bedrijf. De specialisatie heeft doorgezet. Daar is hij blij mee. Hooijer: “Met een gemengd bedrijf is het werk nooit af.”

  Tot 2011 hield Hooijer legkippen. Nog veel langer geleden liepen er ook melkkoeien op het bedrijf. De specialisatie heeft doorgezet. Daar is hij blij mee. Hooijer: “Met een gemengd bedrijf is het werk nooit af.”

994 zonnepanelen

De recentste investering betreft 994 zonnepanelen met een totale oppervlakte van 1.624 vierkante meter. De installatie draait nog een aantal weken op halve kracht, omdat nog een zwaardere kabel van het bedrijf naar het stroomnetwerk wordt aangelegd. De huidige kabel is veel te licht. Hooijer gaat jaarlijks 260.000 KWh produceren.

Tot 2011 hield Hooijer legkippen. Nog veel langer geleden liepen er ook melkkoeien op het bedrijf. De specialisatie heeft doorgezet. Daar is hij blij mee. Hooijer: “Met een gemengd bedrijf is het werk nooit af.”

Energieproductie als tweede tak

Niettemin heeft het bedrijf er met energieproductie weer een tak bij. Hooijer doet mee aan de SDE-regeling van de overheid. Hij beurt 15 jaar lang 11 cent per geproduceerde kWh stroom. Van dat bedrag gaat de kostprijs van grijze, fossiele stroom af. Deze kostprijs zit tegen de 3 cent per kWh.

Lees verder onder de foto‘s


 • De biggenstal stamt uit 2015 en telt 1.800 plaatsen. Op jaarbasis speent het bedrijf 33 biggen per zeug.

  De biggenstal stamt uit 2015 en telt 1.800 plaatsen. Op jaarbasis speent het bedrijf 33 biggen per zeug.

 • Het zijaanzicht van de zeugenstal. De strostal is met bijna een derde verlengd en de zuidzijde van het dak ligt vol zonnepanelen.

  Het zijaanzicht van de zeugenstal. De strostal is met bijna een derde verlengd en de zuidzijde van het dak ligt vol zonnepanelen.

 • Tussen de stallen door is goed zichtbaar hoe dicht de industrie het varkensbedrijf nadert. De gemeente wil nog dichterbij komen met industrie.

  Tussen de stallen door is goed zichtbaar hoe dicht de industrie het varkensbedrijf nadert. De gemeente wil nog dichterbij komen met industrie.

Maandelijks keert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de exploitatiesubsidie uit, ruim € 1.700 per keer. De panelen zijn eigendom van Hooijer. Naast de extra inkomsten hoeft hij geen elektriciteit meer te kopen voor zijn bedrijf. De eventuele verkoop van de GvO-rechten komt nog bovenop de stroomopbrengst.

Vakman en liefhebber werkt al jaren met strostal

De Barnevelder is een echte ondernemer, maar ook een vakman én liefhebber. Dat blijkt tijdens het stalbezoek. Hij geniet zichtbaar van de zeugen in de strostal en signaleert tegelijk dat er één berig is. Drachtige zeugen in boxen, zoals tot 2013 mocht, vindt Hooijer niet mooi. Hij werkt al 18 jaar met een strostal. Een concept dat hij in Engeland leerde kennen.

In de kraamstal heerst rust. De uiers van de Topigs 20-zeugen zijn goed gevuld, zodat de biggen genoeg te drinken hebben. De meeste biggen liggen zodoende lekker te slapen op het verwarmde bed. Op 28 dagen wordt gespeend. Dan zijn het inmiddels flinke knapen.

Dwangsom opgelegd door wethouder

Van de ondernemingslust van Hooijer is de Barneveldse wethouder overigens minder gecharmeerd. Deze weigert een vergunning af te geven voor de uitbreiding van de zeugenstal. Hij heeft zelfs een dwangsom van een halve ton aan Hooijer opgelegd, met de eis dat de 430 vierkante meter nieuwe zeugenstal wordt gesloopt. Voor Hooijer is dit reden geweest om naar de rechter te stappen. De zaak dient later dit jaar.

De varkenshouder vindt dat de gemeente hem geen vergunning kan weigeren. Zijn adviseur ruimtelijke ordening en zijn advocaat zijn dezelfde mening toegedaan. Iedere veehouder in de gemeente Barneveld mag immers tot 750 vierkante meter buiten het bouwblok uitbreiden.

Ik wil gewoon boer blijven. Als ik al die jaren niet had geïnvesteerd, was ik geen boer meer geweest

Hooijer blijft er kalm onder. Er wordt al 30 jaar gezegd dat zijn bedrijf moet wijken voor industrie. Tweemaal heeft een voorbereidingsbesluit op het perceel gezeten en eenmaal een voorkeursrecht van de gemeente. Hooijer: “In 2011 heb ik een brief van de gemeente ontvangen waarin ze aangaven geen belangstelling te hebben om mijn bedrijf te verwerven. Maar ze willen mijn bedrijf wel aan banden leggen. Ik wil gewoon boer blijven. Als ik al die jaren niet had geïnvesteerd, was ik geen boer meer geweest. De ontwikkelingen in de markt en maatschappij gaan zó snel.”

Lees verder onder de foto‘s


 • Een dag per week komen mensen van Ons bedrijf voor onderhoud van het erf en tuin. Dit zijn mensen die begeleid werken. Hooijer werkt al veel jaren met Ons bedrijf en heeft zelf een hekel aan tuinieren.

  Een dag per week komen mensen van Ons bedrijf voor onderhoud van het erf en tuin. Dit zijn mensen die begeleid werken. Hooijer werkt al veel jaren met Ons bedrijf en heeft zelf een hekel aan tuinieren.

 • Het vooraanzicht van de machine- en stroberging. Het dak van de loods ligt ook vol zonnecollectoren.

  Het vooraanzicht van de machine- en stroberging. Het dak van de loods ligt ook vol zonnecollectoren.

 • De zeugen hebben veel melk voor de biggen. Hooijer bestelt al vanaf de introductie van het concept voer via het online platform Mijnvoer.nl. Hij heeft een Belgische nutrioniste in dienst die de rantsoenen maakt.

  De zeugen hebben veel melk voor de biggen. Hooijer bestelt al vanaf de introductie van het concept voer via het online platform Mijnvoer.nl. Hij heeft een Belgische nutrioniste in dienst die de rantsoenen maakt.

 • De gewraakte stal die met 430 vierkante meter is uitgebreid. De strostal is in 2001 gebouwd en voldoet erg goed op dit bedrijf.

  De gewraakte stal die met 430 vierkante meter is uitgebreid. De strostal is in 2001 gebouwd en voldoet erg goed op dit bedrijf.

Geen minuut minder slaap

Voorlopig lopen de zeugen vrolijk rond in de verlengde stal of liggen ze languit te genieten in het stro. Hooijer peinst niet over slopen en vindt dat hij net zoveel recht heeft als iedere collega in de gemeente Barneveld om zijn bedrijf te ontwikkelen. Hij wacht daarom op een datum voor de rechtszaak en slaapt naar eigen zeggen geen minuut minder.

Zeugenbedrijf Hooijer in Barneveld (Gld.)

 • 600 Topigs 20-zeugen
 • 15,6 levend geboren biggen per worp
 • 33 gespeende biggen per zeug per jaar
 • 200 opfokzeugen, vanaf 25 kilo
 • 100 vleesvarkens in reststal
 • 1.624 m2 zonnepanelen
 • 260.000 KWh groene energie
 • 15 jaar brutoprijs van 11 cent per KWh

Laatste reacties

 • farmerbn

  Wat is het doel van deze veehouder om deze reportage te geven?

 • nvanrooij1

  Farmerbn wie ben jij eigenlijk
  Jij reageert overal op
  Ben je een journalist

 • Komt goed

  Is toch mooi dat bedrijven dit willen doen
  Respect

 • Leslie

  Dus gebouwd zonder vergunning? En dan ook gelijk willen krijgen is wel dubbel. En ja vergunningen duren lang, weet er alles van. Maar dat wil niet zeggen dat je je eigen regels mag bepalen

Of registreer je om te kunnen reageren.