Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensprijs stijgt, behalve bij Duitse slachterijen

De Nederlandse varkensprijs kruipt deze week weer heel iets naar de Duitse prijs toe.

De DCA Beursprijs 2.0 voor vleesvarkens stijgt deze week met een voorzichtige 1 cent naar € 1,69 per kilo geslacht gewicht. De vleesvarkensnotering van Vion gaat met 2 cent omhoog naar € 1,85 per kilo geslacht gewicht. Maar dat is wel inclusief btw. Exclusief komt die notering overeen met een prijs van € 1,70 per kilo. Van Rooi Meat en Compaxo verhogen deze week hun noteringen met 3 cent. Die komen daarmee op respectievelijk € 1,65 en € 1,46 per kilo uit.

Vereinigungspreis omhoog

En het is juist de hoogte van vooral de Nederlandse prijzen die splijtzwam is op de Duitse markt. Daar is de vraag groot door onderlinge concurrentie tussen slachterijen en beperkt aanbod. Het zweepte biedingen op de laatste Teleporcbeurs op tot net onder € 2 per kilo.

Met dat gegeven in het achterhoofd kon producentenkoepel VEZG niet anders dan zijn Vereinigungspreis omhoog zetten. Gisteren was nog sprake van een op handen zijnde verhoging van maar liefst 7 tot 10 cent. Die viel uiteindelijk wat lager uit: met vanaf nu € 1,85 op de klok zette ‘de groene zijde’ zoals de producenten in Duitsland worden genoemd een stap van € 0,05 omhoog.

Slachterijen houden vast aan bestaande koers

Deze wordt echter niet gevolgd door de slachterijen. Zij houden vast aan de bestaande koers. Voor Tönnies en Vion Duitsland blijft de basisprijs daarmee op € 1,80 staan en Westfleisch houdt de € 1,78 vast. Meer zit er volgens de slachterijen echt niet in. Varkens die nu geslacht worden liggen niet meer voor Pinksteren in de winkel.

Onderhandelingen met China

Grotere invloed hebben de onderhandelingen met China. Die zijn nog geen steek verder. Het land wil volgens slachterijen wel aantallen hebben, maar er niet meer voor betalen dan omgerekend een varkensprijs tussen € 1,50 en € 1,60 per kilo. Gevolg is dat al het luxere vlees in Europa blijft en dat geeft prijsdruk. Verdere verhogingen zeggen de slachterijen daardoor niet terug te kunnen halen in de verkoop. En daarbij verwijzen ze ook direct naar het feit dat de Duitse noteringen al een dubbeltje hoger liggen dan in omringende landen als Nederland en België; die daarmee eenvoudiger hun vlees kunnen afzetten op de Europese markt.

Nederlandse varkensprijs

Deze patstelling zal zijn invloed hebben bij het bepalen van de Nederlandse varkensprijs volgende week. De kans op een nieuwe verhoging is duidelijk kleiner. Maar volgende week is een korte week, waarbij door Pinksteren een slachtdag uitvalt. Dan is het aanbod minder beperkend en dat geeft de Duitse slachterijen nu de ruimte om een statement te maken. Of dit echter stand houdt als na volgende week alle slachtlijnen weer volop draaien of dat dan het gevecht om varkens toch doorslaggevender is in de prijsvorming, zal moeten blijken.

Prognose: stabiele prijs

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.