Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Varkensmarkt maakt zich op voor verdere prijsstijging

Het is allesbehalve saai op de varkensmarkt. De ene week blijft alles gelijk, terwijl een volgende week toch weer een stapje wordt gemaakt. Dat lijkt nog wel even zo te blijven.

De stappen omhoog gaan niet meer zo snel als 3 maanden geleden, maar nog steeds stijgen de varkensprijzen. In de ene week is er een plusje, terwijl in een andere week alles bij het oude blijft.

De stappen omhoog gaan niet zo van harte bij slachterijen. Dat komt omdat de vierkantverwaarding lastiger wordt. De verkoop van de goedkopere delen, die voornamelijk naar Azië gaan, loopt goed. De afzet van de luxere delen blijft moeizaam.

Cent winst voor varkensprijs in Nederland

Duitsland, Denemarken, Oostenrijk en België lieten afgelopen week dan ook een ongewijzigde notering zien in de Europese varkensprijsvergelijking. De gemiddelde varkensprijs in Nederland, maar ook in Frankrijk en Spanje, wist wel een centje winst te pakken.
Nauwer ingezoomd stijgt de DCA Beursprijs 2.0 voor vleesvarkens deze week met 1 cent naar € 1,69 per kilo geslacht gewicht. De vleesvarkensnotering van Vion gaat met 2 cent omhoog naar € 1,85 per kilo geslacht gewicht. Dat komt overeen met een prijs van € 1,70 ex btw.

Duitse slachterijen zitten in spagaat

Het aanbod blijft echter voor reuring zorgen. Zeker in Duitsland. Duitse slachterijen zitten in een spagaat: aan de ene kant willen ze niet meer betalen voor de varkens, omdat het geslachte product ook voor gelijke prijzen weg moet. Aan de andere kant willen ze ook niet inleveren op het aantal slachtingen.

Er zijn in Duitsland meer kleine en middelgrote slachthuizen. Ook het aantal slachthaken ten opzichte van het aantal varkens is relatief groter dan in Nederland. Als leveranciers overstappen naar een concurrent die meer betaalt, moeten de kosten van de slachterij worden teruggehaald over minder dieren. Daarom is er in Duitsland een sterkere ratrace om varkens. Maar volgens handelaren wordt het aanbod in Nederland nu ook minder.

Varkensprijs € 1,94 per kilo op Teleporc

Het gevecht om dieren laat zich goed zien op internetbeurs Teleporc. Met een volle werkweek voor de boeg wist deze graadmeter vrijdag 31 mei met maar liefst 5 cent te stijgen en daar bij de dinsdagveiling op 4 juni nog 1 cent bij op te doen. Daarmee komt de gemiddelde prijs op het ongekend hoge niveau van € 1,94 per kilo. Voor individuele partijen werd in maar liefst 18 biedingen al bijna € 2 per kilo betaald.

Waar de Duitse producentenorganisatie VEZG zijn toonaangevende notering vorige week – in een week met een slachtdag minder – gelijk hield, is de kans daardoor groot dat deze op 5 juni reageert met opnieuw een plus. Deze week wordt weer volle bak geslacht, maar volgende week valt door Pinksteren opnieuw een slachtdag uit. Met dat vooruitzicht zullen slachterijen een ‘onveranderd’ uit de prijsonderhandelingen proberen te slepen. Maar als de Duitse prijzen stijgen, ontkomen ook de Nederlandse slachterijen niet aan stappen omhoog.

Vraag naar varkensvlees blijft stijgen

Het echte tekort aan varkensvlees in China en andere delen van Zuidoost Azië moet echter nog komen. Dus de vraag zal de komende tijd verder stijgen. En hoe meer delen van het varken daar geplaatst kunnen worden, des te gunstiger het is voor de prijsvorming in Europa. De varkensprijzen zullen de komende weken dus allicht nog verder stijgen.

Prognose: licht stijgend.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Eén reactie

  • farmerbn

    Tja, concurrentie bij jezelf is niet leuk. Gelukkig voor de boer bestaat het nog in Duitsland. Daarom is Duitsland ook zo'n moeilijk land voor Nederlandse brokkenfabrikanten. Wordt er veel verdient dan is er geen concurrentie en wordt er weinig verdient dan is er wel concurrentie. Dit gaat bijna altijd op.

Of registreer je om te kunnen reageren.