Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Tarwebijproducten worden duurder

De aanvoer van de meeste bijproducten is op redelijk niveau.

Dankzij de hoge varkensprijzen van de laatste maanden is de vraag meer dan goed. De bijproducten lopen alle goed weg. Daardoor gaan enkele leveranciers deze week omhoog met hun prijzen voor tarwezetmeel en tarwegistconcentraat. Concurrerend aanbod is er namelijk wat minder. De graanprijzen zijn gestegen, waardoor er minder verwerking is. Ook sluit een van de fabrieken een week voor het jaarlijks onderhoud. Bijzonder veel voorraadtarwezetmeel is er evenmin. De markt voor eiwitrijke grondstoffen is daarnaast wat onrustig geweest, met in de afgelopen weken prijsstijgingen voor eiwitrijke grondstoffen. Er is dus al met al enige correctie doorgevoerd voor veranderde marktomstandigheden.

Droogte speelt rol op bijproductenmarkt

Vorig jaar rond deze tijd was er een veel lager prijspeil voor tarwegistconcentraat, vanwege de geheel andere situatie op met name de rundveemarkt. De markt voor rundveevoer is momenteel prijshoudend tot vast. De invloed van droogte speelt op. Ook dat heeft invloed op de prijs van tarwegistconcentraat voor de varkenshouderij.

De prijzen van restproducten uit de aardappelverwerkende industrie zijn al hoog en blijven ongewijzigd. Het aanbod is krap. Er is voorlopig geen zicht op uitbreiding van de productie bij fritesfabrieken. De aanvoer van Noliko-stoomschillen staat voorlopig stil, omdat de Noliko-fabriek seizoensmatig is overgeschakeld van aardappelverwerking op productie van groenteconserven.

Prognose: prijsstijging.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Je moet wat verzinnen om de hogere prijzen recht te kletsen.

  • adriemulders

    ik denk dat ik het allemaal niet meer snap........

Of registreer je om te kunnen reageren.