Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Prijsdaling biggen nabij

Voor de zevende week op rij maken de biggennoteringen een zijwaartse beweging.

De DCA Best Piglet Price handhaaft zich ook deze week op een niveau van € 57,50 per big. Vion houdt zijn biggennotering gelijk op € 64, wat overeenkomt met € 58,72 exclusief btw.

Maar de jaarlijkse zomerdip, die in eerdere jaren al ingezet was, lijkt er nu onvermijdelijk aan te komen. De biggenhandel loopt terug en de prijsdruk blijft toenemen. Spanje begint nu echt terug te bieden. Exportbiggen met die bestemming leveren deze week zeker € 5 minder op dan vorige week. Het is ook te zien aan de Spaanse notering; de biggennotering in Zamora zakt van € 67 naar € 65 per big. Maar ook de afzet naar België en Polen loopt minder. En zelfs de Duitse markt begint signalen van verzadiging te tonen.

Ook inlands wordt het moeilijker om losse koppels biggen te slijten. Dat komt vooral doordat de varkensprijs gestegen is, maar die ontwikkeling niet doorzette zoals verwacht. Nu de eerste dure biggen zo slachtrijp zijn en er ook de komende vier maanden nog meer volgen, maken mesters de balans op. Ze zetten de hakken wat in het zand en hebben minder haast met opleggen.

Het algemene gevoel in de biggenhandel is dan ook dat dit de laatste zijwaartse beweging is, en dat volgende week de min wordt ingezet.

Prognose: prijsverlaging.

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij op Maat.

Eén reactie

  • M. Taken

    Tja dat krijg je als je altijd afhankelijk bent van verre landen. Zou verstandig zijn om de productie af te stemmen op de binnelandse vraag. Zeker Nu zo een vervelend virus door de wereld raast. Wat nu als nederland betroffen ist, hoe dan verder

Of registreer je om te kunnen reageren.