Varkenshouderij

Achtergrond

Prijs varkensbrok kan nog wel wat dalen

Hoewel de grondstoffenprijzen de afgelopen weken zijn gestegen, is er nog ruimte voor een bescheiden prijsdaling bij varkensbrok. Inzaaiproblemen in de Verenigde Staten hadden en hebben direct of indirect invloed op de grondstoffenprijzen in de EU.

Over de maand mei noteerde WER een prijs van € 25,65 per 100 kilo voor varkensbrok. Veevoeradviesbureau Stigevo verwacht dat maandelijks nog 10 cent van de prijs gaat. Daarmee komt deze brok eind dit jaar op een prijs uit van rond € 25 per 100 kilo.

Begin dit jaar noteerde WER nog een prijs van € 26,40 per 100 kilo. Op dat moment kwam de prijs op een niveau dat in jaren niet is bereikt. Alleen in 2012 en 2013 werden hogere prijzen voor dit mengvoer betaald. In 2013 lagen de prijzen in de eerste helft van dat jaar zelfs ruim boven € 30 per 100 kilo. De laatste 5 jaar schommelde de kostprijs van varkensbrok zo tussen € 23 en € 26 per 100 kilo.

Aandeel granen in varkensbrok

Op dit moment bestaat varkensbrok voor 65% uit granen. Vanaf september komt daar nog zo’n 15% tarwegries bij, meldt Stigevo. De eiwitrijke grondstoffen die een aandeel leveren zijn raapschroot, palmpitschilfers, zonnepitschroot en sojaschroot.

Raapschroot zal naar alle waarschijnlijkheid aan de dure kant blijven. Er wordt namelijk een belangrijk kleinere raapzaadoogst in de EU verwacht, waardoor raapschroot niet ruim voorhanden zal zijn. Het aanbod aan palmpitschilfers wordt de komende maanden kleiner, terwijl de vraag groot blijft. Dit zou kunnen resulteren in hogere prijzen.

Het aanbod aan zonnepitschroot blijft de komende maanden krap. Vanaf november kan hierin verandering komen. Dan komt de nieuwe Oekraïense zonnebloemzaadoogst op de markt.

Met het oog op een fors grotere Argentijnse sojabonenoogst zal er geen sprake zijn van een krap aanbod aan sojaschroot.

Prognose: prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.