Varkenshouderij

Achtergrond

Duitse marktpartijen vinden elkaar weer

Hoewel het aanbod van slachtrijpe varkens op de Duitse varkensmarkt ook na Pinksteren volgens varkensvakbond ISN beperkt is, maakt de toonaangevende varkensprijs toch een knieval.

Producentenkoepel VEZG kreeg vorige week toonaangevende slachterijen niet mee met een stijging van € 0,05. Om onrust weg te nemen, doen beide partijen deze week water bij de wijn. De Vereinigungspreis zakt weer € 0,02 naar een niveau van € 1,83 per kilo. En slachterijen Tönnies en Vion GmbH verhogen met € 0,03 om op diezelfde prijs uit te komen.

Geen impulsen voor afzetvergroting

Dat in de veronderstelling dat we volgende week weer op € 1,80 uitkomen, aldus een van de slachters. Volgende week valt in het zuidelijke deel van Duitsland een werkdag uit door de viering van ‘Sacramentsdag’. En daarbij beginnen eind volgende week ook alweer de eerste zomervakanties in deelstaten Brandenburg en Berlin. In week 27 zijn al 13 van de 17 deelstaten vrij. Daardoor verwachten de slachterijen geen impulsen meer die de vleesafzet vergroten.

Gering aanbod slachtrijpe dieren

Producentenorganisaties en handelaren verwachten echter dat die andere kracht, het geringe aanbod van slachtrijpe dieren, een veel groter effect gaat hebben. In een werkweek van 4 dagen is de markt in balans, maar als de slachterijen weer op volle toeren draaien is er zo weer een tekort. Zij voorzien een prijsstijging.

Die heeft een deel van de Nederlandse noteringen deze week. Zowel de DCA Beursprijs als de notering van Vion stijgen deze week nog € 0,01 naar respectievelijk € 1,70 en € 1,86 per kilo (€ 1,71 ex. btw). Het is een correctie om weer in lijn te komen met slachterijen die vorige week € 0,03 plusten. Van Rooi Meat (€ 1,65), Compaxo (€ 1,64) en Pali Group (€ 1,81 = € 1,66 ex btw) blijven deze week dan ook onveranderd.

Afzetgroei naar China blijft uit

De prijsdruk komt door het uitblijven van de verwachte afzetgroei naar China en de druk die dit geeft op de Europese markt. Daarbij komt dat de Chinezen de prijs die ze betalen voor de gebruikelijke stroom van goedkopere delen (koppen, poten en bijproducten) met € 0,20 tot € 0,25 per kilo verlagen. Dat is een tegenreactie in de onderhandelingen voor afzet van de luxere delen. In de hoop straks meer te beuren gaan de Europese exporteurs alleen maar kortdurende verplichtingen aan, waar dat gebruikelijk voor langere termijn wordt vastgelegd. Dat zet wat extra prijsdruk.

Handelaren zien de aantallen ook in ons land teruglopen

Teruglopende aantallen

Volgens Nederlandse slachterijen is het tekort aan slachtvarkens in ons land niet zo groot als in Duitsland. Ook tijdens de krapte aan biggen hebben mesters zich ingespannen om zo veel mogelijk biggen te bemachtigen. Handelaren verwachten wel degelijk een effect. Zij zien de aantallen ook in ons land teruglopen. Voortzetting van het huidige prijsniveau ligt voor de hand, met daarna mogelijk weer een stijging als in Duitsland het gevecht om varkens toch weer los zou barsten.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.