Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Biggenprijs gelijk, markt begint te kantelen

“Als je biggen over hebt, kom je geld tekort”, zo verwoordt een handelaar de biggenmarkt op dit moment pakkend in 1 zin.

De export is wat verder teruggezakt en met name Spanje biedt lagere bedragen. Als je hele goede dieren hebt, kun je met flink praten nog ongeveer € 70 per big realiseren. Maar een vlugge rekensom leert dat een big bij een prijs van € 57,50, vermeerderd met een toeslag van 20% (€ 11,50) en 9% btw (€ 6,21), via de inlandse afzet op vergelijkbare basis € 75,21 opbrengt. Elk dier dat over is en voor export weggaat, brengt dus minder op.

Markt kantelt

Waar handelaren een paar weken geleden gebeld werden of ze nog biggen hadden, zijn de telefoon gesprekken nu andersom: kun je nog biggen gebruiken voor het binnenland?! En doordat de markt kantelt lijkt het aanbod extra toe te nemen: handelaren krijgen ze van alle kanten aangeboden. Er wordt daarom her en der ook al wat in de planning geschoven om alle dieren geplaatst te krijgen.

Prijs nog stabiel

Prijstechnisch is er nog niets van te merken. Ook deze week blijft alles bij het oude. De DCA Best Piglet Price blijft stabiel op € 57,50 staan en Vion houdt ook deze week de € 64 per big vast (€ 58,72 per big ex btw). Ook de Duitse noteringen hebben hun opmars gestaakt. Zowel de Nord-West-notering als de Vereinigungs Ferkelpreis staan op € 64 per big.

Met de huidige stand van de varkensprijs is de verwachting dat de biggenprijs ondanks het grotere aanbod nog wel even stand houdt op het huidige niveau.

Prognose: stabiele prijs

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij op Maat.

Eén reactie

  • info110

    ten eerste zijn er meer biggen die boven de 57,50 x 1,20 % x 1,09 btw zitten dan eronder ! en dan is het gat naar 70 euro nog veel groter. in het voorjaar trekt de goede vraag op export, de biggen met een noodgang omhoog ( ondanks dat de vleesvarkensprijs dat niet ondersteunde ) en nu loopt de export slecht en zijn de vleesvarkens "redelijk "op niveau en dan verwachten ze nog een aantal weken stabiel ??!! De varkensprijs is momenteel goed! maar dat is alleen als je geen nieuw big meer terug hoeft te kopen en/of je eigen biggen fokt !

Of registreer je om te kunnen reageren.