Varkenshouderij

Achtergrond

Beursprijs noteert onveranderd

Na weken van lichte prijsstijging stabiliseert de DCA Beursprijs 2.0 voor vleesvarkens op € 1,72 per kilo geslacht gewicht.

Ondanks het krappe aanbod zat er op de Duitse markt afgelopen week geen stijging in. De VEZG moest toegeven aan de grote druk van de slachterijen en hield zijn toonaangevende Vereinigungspreis op € 1,83 per kilo. Een niveau waar ook de grote slachterijen zich achter scharen. Een stijging had onherroepelijk geleid tot ‘hauspreise’. Door de stroef lopende vleesafzet zien slachterijen geen enkele ruimte voor een prijsstijging.

Daarbij blijkt de invloed van de moeizame afzet dus groter dan het beperkte aanbod van slachtvarkens. Dit zal door de hitte van afgelopen week en die voor dit weekend voorspeld wordt nog wel verder terug lopen omdat de groei van de varkens daalt.

Lees verder onder de grafiek.

Teleporc schoot vorige week omhoog

Internetbeurs Teleporc toonde de verandering in het krachtenspel tussen vraag en aanbod afgelopen week duidelijk. Met slachterijen die na alle feestdagen weer volle slachtprogramma’s draaien, tekende het structurele tekort aan slachtrijpe varkens zich vorige week weer duidelijk af op de Duitse markt. De gemiddelde veilingprijs schoot daarmee 5 cent omhoog naar een niveau van € 1,95 per kilo.

Lees verder onder de grafiek.

Lichte daling

Op de dinsdagveiling deze week wist het dat niveau vast te houden, maar op de vrijdagveiling leverde de internetbeurs alweer 3 cent van de stijging van de week ervoor in. Dat brengt de gemiddelde veilingprijs op € 1,92 per kilo. Dat is nog altijd ruim 40 cent boven het niveau van vorig jaar.

Prognose: prijsdruk neemt toe.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.