Varkenshouderij

Achtergrond

Zeugenprijs omhoog bij krap aanbod

De slachtzeugenmarkt profiteert van de opleving van de Duitse vleesvarkensmarkt. De Duitse Vereinigungspreis voor slachtzeugen is met 4 cent gestegen van € 1,28 naar € 1,32 per kilo geslacht gewicht. Slachterijen Tönnies en Westfleisch betalen ook 4 cent meer uit dan vorige week. Hun basisprijs ligt nu op € 1,22 per kilo.

De notering van varkenshandel Tijs in Haarle gaat met dezelfde 4 cent omhoog en staat nu op € 1 per kilo levend gewicht. Hellendoorn plust 3 cent naar € 1,08 per kilo. Andere Nederlandse noteringen, zoals bijvoorbeeld die van Vion, zullen volgende week naar verwachting de Duitse mutatie in hun prijs verwerken.

Stijgende prijzen in deze tijd van het jaar zijn opvallend. Zeugenvlees gaat voornamelijk naar de worstindustrie, die gebruikelijk in het najaar en winter hoogtij viert. De stap omhoog komt doordat het aanbod aan zeugen krap is.

Gunstige biggenmarkt goed voor slachtzeugennotering

Handelaren merken dat slachterijen aan de zeugen trekken. Met de goede verwachtingen van de biggenmarkt voor de rest van het jaar proberen vermeerderaars die doorgaan zo veel mogelijk zeugen en gelten te insemineren. Dat is de hoofdreden waarom het aanbod aan slachtzeugen aan de krappe kant is. Daarbij is vorig jaar het aantal zeugen in met name het oosten van Duitsland flink gedaald door nieuwe regelgeving en in Noordrijn-Westfalen doordat de relatief kleine bedrijven zich daar meer toeleggen op de mesterij. Daardoor worden ook in Duitsland nu minder zeugen ter slacht aangeboden.

De verwachtingen van de biggenmarkt zijn voor de rest van het jaar gunstig. Daardoor zal het wat krappere aanbod voorlopig aanhouden. Het is daarom te verwachten dat de zeugenprijs verdere stappen omhoog kan maken als de varkensnoteringen verder stijgen.

Prognose: licht stijgend.

Of registreer je om te kunnen reageren.