Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Vion volgt Duitse prijsverhoging niet

Slachterij Vion houdt zijn varkensprijs voor de vierde opeenvolgende week onveranderd op € 1,80 (€ 1,65 exclusief btw) per kilo. Het volgt daarmee andere prijsverhogingen niet.

Doordat China geen hogere prijs wil betalen voor varkensvlees dat het importeert, maakt de export naar Azië nog niet de verwachtingen waar. Daarom moet meer vlees worden afgezet op de Europese markt. Dat geeft prijsdruk, met name bij de hammen, nekken en middels. Europese exporteurs geven niets toe aan de eisen van China, omdat de verwachting is nog steeds is dat het vleestekort in China zo groot is dat het land de hogere Europese prijzen wel moet accepteren.

Moeizame afzet

Door de moeizame afzet verhoogt Vion de uitbetaalprijs niet. Daar waar het eerder meebewoog met de Duitse varkensprijs, doet de slachterij in Boxtel dat nu niet. Door krap aanbod op de Duitse varkensmarkt, is de uitbetaalprijs daar sinds afgelopen donderdag 3 cent hoger dan de week ervoor; namelijk € 1,76 per kilo geslacht gewicht. En de tendens is verder stijgend. De internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) liet namelijk vrijdag 10 mei opnieuw een hogere prijs noteren. Het gemiddelde prijsniveau op de veiling steeg met 2 cent naar € 1,86 per kilo. Daarmee bedraagt het verschil ten opzichte van de Vereinigungspreis 10 cent per kilo. “De positieve stemming in de varkensmarkt zet door”, constateert de Duitse bond van varkenshouders ISN verheugd.

Door deze stap komt Vion 2,4 cent achter op de uitbetaalprijs van Duitse collega’s. De Duitse varkensprijs is sinds begin dit jaar 40 cent gestegen; van € 1,36 naar € 1,76 per kilo. De notering van Vion ging in diezelfde periode van € 1,39 naar € 1,80. Die 41 cent stijging is echter inclusief btw. Gecorrigeerd voor btw is de stijging slechts 37,6 cent.

Groto verschil met Duitse varkensmarkt

Een groot verschil met de Duitse varkensmarkt is dat de krapte aan vleesvarkens hier lang niet zo groot is. Vion spreekt zelfs van een ruim aanbod en van blijvend zware vleesvarkens. Omdat het gevecht om het laatste varken hier niet wordt gevoerd, is de noodzaak voor een prijsstijging ook kleiner. Zeker als de afzet stroef loopt. Opvallend is wel dat de DCA Beursprijs 2.0 deze week wel stijgt. Weliswaar niet de volle 3 cent van de Duitse prijs, maar een stap van 2 cent naar € 1,67 per kilo is evengoed een plus, waar Vion gelijk blijft.

Prognose: stabiel tot licht stijgend

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Eén reactie

  • grolschzetor

    Dan zullen de vlv wel na Duitsland gaan.... ontstaat vanzelf een krapte

Of registreer je om te kunnen reageren.