Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensprijs stijgt ondanks moeizame vleesmarkt

De vleesmarkt loopt stroef, maar aan slachtvarkens is vooral in Duitsland gebrek. Nederland vaart een behoudende koers, maar de prijs stijgt deze week wel wat. Het betaalt echter van de grootste vijf varkenslanden de laagste varkensprijs.

Na weken van stilstand beweegt de varkensprijs in ons land ook weer. Nadat slachterijen de stap omhoog van de DCA Beursprijs 2.0 vorige week niet volgden, gebeurt dat deze week wel. De Beursprijs steeg vorige week 2 cent, gevolgd door 1 cent deze week. Daarmee staat de notering op € 1,68 per kilo geslacht gewicht. Vleesconcern Vion verhoogt deze week zijn notering met € 0,03 naar € 1,83 per kilo geslacht gewicht. Dit komt exclusief btw neer op dezelfde € 1,68 als de Beursprijs.

Afzet varkensvlees moeizaam

Varkenshandelaren waren vorige week al verbaasd dat Nederlandse slachterijen de ontwikkelingen in Duitsland niet volgden. Ze wezen erop dat de prijsvoorsprong van Nederland snel weg zou zijn en dat varkenshouders dan besluiten hun varkens in Duitsland te laten slachten als ze daar meer opbrengen. In de toelichting van Vion op de notering blijkt dat ook de drijfveer om nu te verhogen. De afzet van varkensvlees verloopt volgens de slachterij zowel nationaal als internationaal nog steeds moeizaam. Echter ‘in lijn met de internationale varkensprijsontwikkeling’, verhoogt Vion de vleesvarkensnotering deze week met € 0,03.

Lichtpuntje bij de vleesmarkt: het Vlaamse Departement van Landbouw meldt dat in sommige onderdelen weer iets vooruitgang zit. Hammen, schouders, buikspek en nekstukken brengen slachterijen daar deze week € 0,02 per kilo meer op.

Aanbod op Duitse varkensmarkt beperkt

Met de stap omhoog van 3 cent ligt ons land nog steeds achter op Duitsland, waar een week van plus 3 cent gevolgd werd door een verhoging van 4 cent. En ook deze week lijkt er daar een verdere prijsstijging in te zitten. Het aanbod op de Duitse varkensmarkt blijft beperkt, waardoor slachterijen zich gisteren (dinsdag 21 mei) wederom van hun kooplustige kant lieten zien op de internetveiling Teleporc. Bij 11 van de 13 verkochte partijen lag de prijs op of boven de € 1,88 die de vrijdag ervoor als doorsnee ontstond. De gemiddelde veilingprijs wist daardoor opnieuw een cent te stijgen naar € 1,89 per kilo. Daarmee staat deze € 0,09 boven de toonaangevende Duitse varkensprijs. Hierdoor betitelt producentenorganisatie ISN de varkensmarkt als vriendelijk. Maar of het beperkte aanbod van varkens opnieuw de varkensprijs kan stuwen of dat de moeilijke vleesafzet toch tot een pas op de plaats leidt, zal morgen moeten blijken.

Nederland hekkensluiter belangrijkste 5 varkenslanden

Met een voorzichtige € 0,03 verhoging in 2 weken is Denemarken met 2 keer een plus van € 0,04 Nederland voorbij gestreefd in de ranglijst van noteringen in de 5 belangrijke varkenslanden. Nederland is hekkensluiter met een gemiddelde van € 1,643, waar de varkensprijs in Denemarken nu € 1,655 bedraagt. Spanje voert met € 1,837 de lijst aan. Duitsland staat op plaats 2 met een prijs van € 1,746, gevolgd door Frankrijk met € 1,671 per kilo geslacht gewicht.

Prognose: stabiel tot licht stijgend

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.