Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensprijs nog vlak, stijging hangt in de lucht

De varkensvleesmarkt staat wat onder druk. Het is wachten tot China hapt naar de duurdere worst die wordt voorgehouden vanuit Europa. Het krappe aanbod van vleesvarkens gaat voor een verdere opleving van de varkensprijs zorgen.

Slachterijen hebben moeite van hun waren af te komen en moeten hier en daar op onderdelen een knieval doen. Zo zijn de hammen en de nekken moeilijk te plaatsen. Ook de prijs van de middels staat onder druk doordat de vraag naar bacon vanuit Groot Brittannië laag is. In de onzekere tijd voor een mogelijk harde brexit hebben Britse importeurs het zekere voor het onzekere genomen en flink ingeslagen. Nu spreken de Britten deze voorraden in de vriezer eerst aan voordat ze op de duurdere versmarkt gaan kopen.

China houdt hand op de knip

Daarbij zitten de onderhandelingen met Chinese importeurs nog steeds in een impasse. China houdt de hand nog stevig op de knip en wil niet de prijzen gaan betalen die Europese exporteurs hen voorschotelen. Ondertussen komt er via de achterdeur, de zogenoemde Hongkong-route, veel varkensvlees uit Noord- en Zuid Amerika het Aziatische land in. Echter, gebaseerd op getallen over de omvang van de productiedaling in China, vertrouwen Europese exporteurs erop dat de ruimte voor prijsstijging er ligt. China zal vroeg of laat over de brug komen.

Op dit moment moet door de impasse meer vlees in Europa verkocht worden. Dat geeft druk op de markt. De varkensprijs blijft daarom voor de vierde opeenvolgende week gelijk. Nadat DCA zijn Beursprijs 2.0 vrijdag 3 mei ongewijzigd liet staan op € 1,65 per kilo, komt ook de notering van Vion niet van zijn plek. Vion betaalt inclusief btw € 1,80 per kilo, wat neerkomt op diezelfde € 1,65 per kilo exclusief btw.

Duitse slachterijen trekken aan varkens

Net zoals eerder dit jaar zal de impuls om de vlakke koers te doorbreken vanuit Duitsland komen. Bij onze Oosterburen is het aantal slachthaken ruimer dan in Nederland. Ook zijn er veel meer spelers op de slachtmarkt dan in ons land. Daardoor wordt er in Duitsland al snel wat harder aan varkens getrokken dan bij ons als het aanbod krapper wordt. En dat is nu het geval. Producentenorganisatie ISN schrijft dat de vraag vanuit de slachterijen het aanbod aan slachtrijpe dieren zelfs op dit moment al overschrijdt.

De handel op internetbeurs Teleporc gaat in ieder geval erg vlot. Bij de laatste twee veilingen is er geen partij blijven staan. En op de dinsdagveiling bleef het prijsniveau behouden, na de stijging van 4 cent de vrijdag ervoor. De gemiddelde veilingprijs bedraagt € 1,84 per kilo. Dat is 11 cent boven de geldende varkensprijs van € 1,73 per kilo in Duitsland. Dat is ruim boven het verschil van 5 cent dat synoniem staat aan een stabiele markt. De verwachting is dan ook dat de Duitse varkensprijs een stapje omhoog zal maken. Als dat niet morgen gebeurt, dan is het volgende week.

Prognose: stabiel tot licht stijgend prijzen.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.