Varkenshouderij

Achtergrond 8 reacties

‘Toenemende vraag naar gezonde biggen’

Reuling Intervar zet volop in op het vermarkten van gezonde biggen. Daar is groeiende behoefte aan.

Varkenshandel Reuling Intervar gaat extra betalen voor gezondere biggen. Het bedrijf biedt vermeerderaars met een goede gezondheidsstatus afzetzekerheid voor langere termijn en een bovengemiddelde biggenprijs.

Directeur Paul Reuling (58) legt uit waarom diergezondheid steeds zwaarder weegt en adviseert vermeerderaars in te spelen op de toekomst.

Paul Reuling (58) zet met Reuling Intervar volop in op diergezondheid.
Paul Reuling (58) zet met Reuling Intervar volop in op diergezondheid.

Waarom zetten jullie in op gezondheid?

“Er is een toenemende vraag naar gezonde biggen. Met name in Duitsland, maar ook in Nederland. Het gaat om voorspelbaarheid en betrouwbaarheid. Vleesvarkenshouders willen weten wat ze in huis halen en zijn bereid daar een meerprijs voor te betalen.

Het is zaak om meer klantgericht te denken. De markt vraagt om gezonde biggen. Bedrijven met een hoge gezondheidsstatus in Oost-Duitsland en Denemarken zetten daar op in.

Wij moeten daar in mee. Met onze sterke contacten in de Duitse markt weten wij voor deze zeugenhouders goede afnemers te vinden die bereid zijn om voor een goede gezondheid te betalen.”

Hoe checken jullie de gezondheidsstatus?

“Een big van 25 kilo moet aan bepaalde kwaliteits- en gezondheidseisen voldoen. We hebben een ketendierenarts in dienst. Met het Netporc® kwaliteitsysteem monitoren we op vermeerderingsbedrijven maandelijks wat de gezondheidssituatie is.

Daarbij kijken we naar de PRRS-, salmonella- en APP-status. Met name APP is een groeiend probleem, 85 tot 90% van de Nederlandse bedrijven is besmet. Een uitbraak kan grote gevolgen hebben voor de afzet.”

Wat kunnen bedrijven daaraan doen?

“Wij adviseren bedrijven plannen te maken voor de toekomst en een volledige depop-repop serieus te overwegen. Met de huidige marktprijzen kiezen bedrijven daar nu niet voor.

Maar op de langere termijn is een gezonde zeugenstapel van cruciaal belang. We zijn met een aantal vermeerderingsbedrijven in gesprek om depop-repop toe te passen.”

Waarom is het nodig om de gezondheidstatus vast te leggen? Gezonde biggen vinden hun weg toch?

“Wij willen helder hebben wat de bigkwaliteit is. We monitoren de gezondheid en werken met statussen. Vermeerderaars en hun dierenartsen krijgen maandelijks een overzicht van de PRRS-, Salmonella- en APP-status. Aan de hand van de kleurcodes groen, oranje en rood worden die inzichtelijk gemaakt. Betaling gebeurt aan de hand van de status.”

Bedrijven die met jullie samenwerken, moeten verplicht volgens deze methode werken?

“Zo wil ik het niet noemen, maar daar komt het wel op neer. Bedrijven moeten graag mee willen werken. Ze kunnen er hun voordeel mee doen. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: een zo goed mogelijke big afleveren die een goede prijs opbrengt.

Daarnaast is het monitoren van de gezondheid belangrijk om transparant te kunnen zijn naar afnemers. Ook als het even wat minder is, kun je dit beter vooraf bespreken. Eerlijk duurt het langst.”

Jullie pleiten voor meer transparantie tussen vermeerderaars en vleesvarkenshouders?

“Ja, wij willen open communicatie tussen ketenpartijen verder doorvoeren. De volgende schakel moet informatie hebben. Vleesvarkenshouders moeten weten waar ze aan toe zijn.

Daarbij hoort ook dat de vermeerderaar informatie terugkrijgt waarmee hij zijn management kan verbeteren .Op dat vlak valt nog een wereld te winnen. Ik denk dat we aan de vooravond staan van een transparantere keten. Wij zijn daar een voorstander van.”

Hoe verhoudt de vraag naar gezonde biggen zich tot de huidige marktsituatie?

“Iedere big is op dit moment verkoopbaar. Er wordt op dit moment minder strikt naar kwaliteit gekeken. Afnamezekerheid is nu geen item. Maar dat blijft niet eeuwig voortduren. Dat is korte termijndenken.

Wij werken continu aan de toekomst en zijn van mening dat je onderscheidend kan en moet zijn op het gebied van gezondheid. We moeten met zijn allen naar een steeds betere te managen gezondheid om onze marktpositie te behouden.”

Laatste reacties

 • Hogman1

  Gewoon slechte biggen niet kopen afscheid van nemen mijnheer Reuling.
  Dan is het zo opgelost ,maar dat gaat niet gebeuren, uw collega's staan in de rij. En speelt U het spelletje niet mee dan bent U ozo snel brodenloos. Dus bij een klagende mester gewoon een ander slachtoffer zoeken. Niks nieuws toch het is de realiteit van decennia lang. Vraag me wel af wat dan ineens gezonde biggen moeten gaan kosten als de niet toppers al bijna 80 euro's moet gaan kosten? Eigenlijk ook niet belangrijk het is niet de handel die dat betaald maar de boer. Antwoord is natuurlijk dat gezonde biggen veel beter meeropbrengst genereren

 • gdluggenhorst1

  Dit is eigenlijk een verhaal dat al jaren speelt!
  Maar gezonde biggen plaatsen bij een mester die er een potje van maakt,
  de vermeerderaar krijgt toch altijd de Zwarte Piet toegespeeld.
  Het zit altijd in de vermeerderaar, niet in de vleesvarkenshouder!

 • WGeverink

  De meeste prutsers in zowel fok als mesterij zijn intussen denk ik wel gestopt of failiet gegaan @gdluggenhorst1.

 • massy

  De fokker heeft ook altijd op aantallen gefokt en niet zozeer op resultaat want als de gemiddelde biggen groei van geboorte tot 25 kg ongeveer 325 a 330 gr is dan is daar ook nog een slag te slaan want wanneer biggen een groei halen van 380 a 400gr weet je dat het met de gezondheid wel goed zit.

 • WGeverink

  Als biggen op het zeugenbedrijf 325 tot 330 gram groeien moet je als vleesvarkenshouder de moed in de schoenen zinken.

 • massy

  WGeverink dit is op het moment de gemiddelde groei van nederlandse biggen van 0- 25kg.

 • adriemulders

  wij in nl zijn goed in pappen en nathouden!,als in nl de gezondheid veel beter was,konden we de concurentie makkelijk aan met veel landen,maar als je 100 of meer euro per zeug kwijt bent,en in de mesterij 3% uitval,en 800 gr groei,met een vc van2.55,gaat dat niet lukken,wel zeer spijtig dat de rest van de toeleverende industrie net daar van leeft!!

 • WGeverink

  Die gemiddelden zijn ronduit rampzalig @massy. Als jullie daaraan wat willen veranderen zal je zelf het initiatief moeten nemen want zo'n beetje de hele periferie verdiend inderdaad goud aan de varkens die niet presteren.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.